EnergiWatch

Ratingbureau: Udskydelse af DONG-aftale er ingen katastrofe

Ratingbureauet Fitch har ikke tænkt sig at nedgradere DONG Energy lige med det samme, hvis aftalen med Goldman Sachs falder. Det giver dermed et slag til regeringens og energiselskabets argument for en hurtig godkendelse.

Det vil skabe usikkerhed om DONG Energy og ratingbureauernes syn på selskabet, hvis aftalen om den omstridte kapitaludvidelse med Goldman Sachs ikke snart går igennem. Sådan har argumentet lydt, efter kritikken af aftalen har taget til, og flere har ønsket en udskydelse eller genforhandling af aftalen.

F.eks. har DONG Energys kommunikationschef Karsten Anker Petersen udtalt, at hvis beslutningen udskydes, "kan man frygte, at de (ratingbureauerne, red.) vil begynde at kigge på ratingen", hvilket vil have "stor betydning" på grund af selskabets gæld.

"Hvis ratingen falder, så skal vi betale mere for at låne. Og da vi har en rentebærende gæld på cirka 30 mia. kr., har det ren og skær bundlinjebetydning for os, om ratingen bliver forværret eller ej," har DONG-chefen sagt til Information.

Også finansminister Bjarne Corydon har i svar til Folketingets Finansudvalg presset på for, at aftalen snart skal godkendes, da det ellers skaber usikkerhed i forhold ratingbureauerne.

Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis, hvis man spørger et af de tre ratingburauer, der giver DONG Energy karakter for selskabets kreditprofil.

Ifølge amerikanske Fitch står en nedgradering af den nuværende rating på "BBB+" med et "negativt outlook" nemlig ikke lige for, hvis aftalen skulle blive udskudt eller falde fra hinanden, lyder det fra bureauet til EnergiWatch.

Stærkt frasalg

Hvad vil der ske, hvis aftalen ikke går igennem - vil det have en negativ effekt på DONG Energys rating?

"Det er et godt spørgsmål. For os er kapitaludvidelsen ikke den eneste ting, som DONG Energy er i gang med at implementere for at forbedre dets finansielle profil. Der er også andre ting, som selskabet har gennemført såsom frasalg, effektiviseringsprogrammer og restrukturering af Energy Markets-divisionen. Så ja, kapitaludvidelsen er en vigtig faktor, men vi ser på hele DONG's finansielle 2013-2014 handlingsplan med en mere hollistisk tilgang," siger Arkadiusz Wicik, senior director ansvarlig for DONG-ratingen hos Fitch, til EnergiWatch.

"Derfor vil vi ikke straks nedgradere selskabet, hvis kapitaludvidelsen af en eller anden grund ikke går igennem."

Han fortæller, at især den frasalgsplan, som DONG-ledelsen satte i gang i foråret, er gået langt hurtigere end ventet og har kastet mange flere penge i kassen hos energiselskabet, end hvad topchef Henrik Poulsen havde meldt ud.

Efter salg af en række udenlandske og hjemlige aktiver har DONG Energy hentet mere end 14 mia. kr. -  fire mia. kr. mere end Henrik Poulsens mål - hvilket har været med til at forbedre forholdet mellem den rentebærende gæld og cashflowet, hvilket er afgørende for ratingen.

Det er dog Arkadiusz Wiciks vurdering, at aftalen vil blive godkendt, og sker det, vil det have en positiv effekt på Fitchs syn på DONG Energys kreditprofil - men ratingbureauet vil ikke skrue ratingen op.

I stedet vil Fitch blot ændre det såkaldte outlook for selskabet fra "negativt" til "stabilt", men det vil ifølge Wicik stadig være en positiv ting for DONG, da mange europæiske energiselskaber er pressede.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Standard & Poor’s eller Moody’s.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Udskiftning af Goldman-aftale er gratis

DONG-salg truer SF's regeringsdeltagelse

Corydon: Timeout på Dong-aftale kan koste job

Risikoen for ulykker går den gale vej hos Maersk Oil

Medie: PensionDanmark værdisatte DONG til 46 mia.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs