EnergiWatch

I disse skattely bor ny DONG-ejer

Det Goldman Sachs-kontrollerede selskab, der får vetorettigheder i DONG Energy, har til huse på Cayman Island og i amerikansk skuffeselskab.

Debatten om den omstridte kapitaludvidelse i energiselskabet DONG Energy fortsætter - nu med nye oplysninger om ejerstrukturen i det datterselskab, som storinvestoren Goldman Sachs gør brug af.

Det Goldman Sachs-selskab, der investerer otte mia. kr. i DONG Energy, og som får en række vigtige vetorettigheder, ejes nemlig af skuffeselskaber med adresse i skattely.

Det skriver Dr.dk, som har gennemgået virksomhedsregistre i Luxembourg, som er det land, hvor det Goldman Sachs-kontrollerede selskab New Energy Investment I bor - men her stopper ejerskabet ikke.

Hjemmesiden skriver, at Goldman Sachs på kort tid har etableret en større kæde af selskaber, der skal bruges til at kontrollere DONG-aktierne.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Sådan foregik det

Først blev New Energy Investment I stiftet den 30. oktober 2013 af Luxembourg-selskabet GS Lux Management Services. Den 6. november 2013 solgte GS Lux Management Services dog aktierne videre til to andre selskaber: New Energy I og New Energy II, begge med adresse i Luxembourg.

Begge selskaber blev også stiftet den 30. oktober 2013, men allerede dagen efter blev ejerskabet af dem solgt videre:

Lidt over halvdelen af aktierne i New Energy I blev solgt til New Energy Investment BSEP L.P. med adresse hos Corporation Trust Center i staten Delaware i USA.

Staten er ifølge Dr.dk et globalt knudepunkt for skattely-firmaer med omkring ca. 285.000 firmaer registreret på den adresse, hvor DONG's ejerskab fremover parkeres.

Resten af aktierne i New Energy I blev solgt til to firmaer i Cayman Islands - New Energy Investment Offshore Ltd og Broad Street Energy Partners Offshore Holding-B, L.P.

Begge disse firmaer har adresse i Ugland House i Cayman Islands, hvor der er indregistreret over 18.000 firmaer.

Harmonerer dårlig med dansk indsats

Aktierne fra det andet ben i Goldman Sachs DONG-konstruktion - New Energy II - bliver fordelt på en lignende måde:

Lidt under halvdelen af aktierne blev solgt til GS Global Infrastructure Partners II LP på adressen i Delaware. Resten af aktierne blev solgt til GS International Infrastructure Partners II LP – der har adresse i Ugland House i skattelyet Cayman Islands.

Se grafik af handlerne på DR's hjemmeside her.

De nye oplysninger vækker kritik:

"Det er underligt, at finansministeriet med åbne øjne indgår en aftale, hvor alt tyder på, at selskabet aldrig kommer til at betale skat nogen steder. Det harmonerer rigtig dårligt med Danmarks indsats mod skattely," siger skattely-ekspert Lars Koch fra ulandsorganisationen IBIS til Dr.dk.

DF skærper tonen: Corydon bryder forliget

Corydon: Goldman-aftale mere kompliceret end bilhandel

Professor: DONG-salg undergraver kamp mod skattely

Corydon vil have DONG-aftale hurtigt på plads

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs