EnergiWatch

Politisk flertal vil opsplitte DONG

Men finansminister Bjarne Corydon (S) afviser forslag om at dele DONG i et kommercielt og statsligt selskab.

Foto: Lars Krabbe

Et flertal i Folketinget bestående af samtlige partier uden for regeringen - V, K, DF, LA og Ø - går nu ind for en opsplitning af DONG Energy i mindst to selskaber:

En statsejet enhed med ansvar for den danske energiforsyning - og et kommercielt selskab med ansvar for eksempelvis DONG's mange havvindmølleparker. Det skriver Børsen.

Hovedformålet er at sikre, at det, der betegnes som "kritisk infrastruktur", forbliver under statens kontrol. De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, at alt det, som ikke falder ind under den kategori, kan lægges over i et privat selskab.

Udmeldingen fra oppositionen kommer samtidig med, at Goldman Sachs er på vej ind som aktionær i DONG Energy.

Til Information siger Dansk Folkeparti i dag, at det ikke sikkert, at partiet - som er en del af forliget omkring DONG - vil stemme for Goldman Sachs-aftalen, på grund af bankens vetorettigheder.

Dansk Folkeparti truer DONG-aftale

Finansminister afviser

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser forslaget om en opsplitning. Det er alt for tidligt at begynde at tale om en opsplitning af DONG, lyder det i et skriftligt svar til Børsen.

"En sådan opsplitning af DONG Energy vil være kompliceret og kræve lang tids forberedelse. Den er samtidig ikke forenelig med det behov for at skaffe kapital til Dong Energy, der opstod i slutningen af 2012," forklarer Corydon.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Et flertal i Folketinget støtter den amerikanske finanskæmpes indtog som aktionær, men der er også en vis bekymring for, hvad der sker, hvis Goldman Sachs vælger at sælge sin aktiepost igen.

"Vi vil ikke have, at Gazprom (statsligt russisk energiselskab, red.) eller arabiske kapitalfonde kan bestemme, hvad prisen skal være på olie, vand og gas," siger Mike Legarth (K) til Børsen.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er enige i den betragtning og mener, at det vil være klogest at placere de aktiviteter i DONG Energy, som ikke har betydning for infrastrukturen, i et privatejet selskab.

/ritzau/

DONG-ejere splittede om kapitaludvidelse

Strejke på vej mod skotsk DONG-projekt

Corydon mørklægger budproces om DONG

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs