Lidegaards lyserøde sky er blevet mindre grøn

Den danske klimaminister glæder sig over Frankrigs grønne offensiv i form af en skat på CO2, der skal finansiere milliardinvesteringer i grøn energi.
"Det viser, at Frankrig mener den grønne omstilling alvorligt. Og det har stor betydning for det kommende års forhandlinger i EU, hvor vi skal fastlægge nye klimamål frem mod 2030, at Frankrig er med til at trække i den rigtige retning," siger Martin Lidegaard (R) til Information.
Måling: Danskerne vil have højere grønne afgifter
Men selv om klimaministeren altså finder det positivt, når Frankrig optrapper brugen af grønne afgifter i kampen mod menneskeskabte klimaforandringer, har den danske regering det seneste år stået for det modsatte.
Med henvisning til behovet for akut vækst i en vanskelig tid har regeringen det seneste år afskaffet en række af de grønne afgifter, der skulle give virksomheder såvel som borgere incitament til at forbruge, producere og transportere mere bæredygtigt.
Det gælder bl.a. en CO2-afgift på el for erhvervslivet, som blev sløjfet i forbindelse med regeringens Vækstplan DK. Pris: 1,4 milliarder kr. årligt.
Mindre grønt
Og en opgørelse fra Skatteministeriet viser, at det grønne skattetryk samlet set er faldet i SRSF-regeringens levetid. Ifølge opgørelsen udgjorde det grønne skattetryk 4,0 pct. af BNP i 2011, da regeringen trådte til, mens det i år forventes at være faldet til 3,7 pct.
Brændeafgiften vakler efter proteststorm
"Vi har stadigvæk nogle af de allerhøjeste CO2- og energiafgifter i verden. De andre lande har et pænt stykke vej, før de når os. Vores udfordring er, at økonomien er blevet mere åben. Derfor er der grænser for, hvor meget vi kan skrue op," siger Martin Lidegaard til Information.
"Det er ikke noget problem at nedbringe CO2-udslippet, hvis man lukker alt ned. Men hvis man vil have et velfærdssamfund, skal man finde en balance. Derfor kommer vi nogle gange til at foretage os nogle ting, som isoleret set kan se ud til at gå i den forkerte retning."
Kærligheden er famlet en smule
Martin Lidegaard har tidligere som direktør i den grønne tænketank Concito gjort sig til bannerfører for, at grønne afgifter bør ses som et værktøj, der kan fungere som vækstskaber frem for væksthæmmer. Og bruges de rigtigt, er der stadig sandhed i den betragtning, pointerer ministeren, der fortsat ser afgifterne som "en vigtig del" af regeringens politik.
Men han er ikke længere så forelsket i dem, som han har været.
"Det er klart, at den krise, vi oplevede i 2008 og 2009, har jo i et eller andet omfang sat en ny dagsorden. Og jeg må da erkende, at jeg også har fået en anden forståelse. Der er en smertegrænse. Og den har forskudt sig de seneste år, hvor konkurrencen er blevet hårdere. Det er ikke en konstant grænse. Men der er en eller anden smertegrænse. Og den kommer vi stedse til at kigge på," siger Martin Lidegaard med henvisning til, at han har sat en analyse i værk, der skal kortlægge, hvordan de grønne afgifter kan indrettes mere intelligent.
En analyse, han vil afvente, før han kommer med konkrete udmeldinger.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
Måling: Danskerne vil have højere grønne afgifter
For abonnenter
Varmeafgift er unødig dyr
For abonnenter
Brændeafgiften vakler efter proteststorm
For abonnenter