DONG overtager hollandske havmølleparker

Danske DONG har overtaget ejerskabet af tre hollandske havvindmølleprojekter på samlet 1.050 megawatt.
Foto: EWEA
Foto: EWEA

Energiselskabet DONG vil ikke nøjes med at sætte havvindmøller op i Storbritannien, Tyskland og Danmark.

Topchef Henrik Poulsen og co. har købt de fulde ejerandele i tre hollandske projekter på samlet 1.050 megawatt (MW).

DONG ejer i forvejen 50 pct. af projekterne, men har for 17 mio. kr. købt den resterende halvdel for 17 mio. kr. Prisen kan stige til 90 mio. kr., alt efter hvilke milepæle parkerne når.

DONG lægger 450 millioner for vindprojekt

Parkerne er stadig på udviklingsstadiet, men Holland har en forholdsvis ambitiøs plan for havvind, og dermed er markedet blevet specielt interessant for DONG. Desuden har parkerne allerede de nødvendige myndighedsgodkendelser på plads og kan potentielt bliver opført inden udgangen af 2020, oplyser selskabet.

Der er taler om parkerne Den Helder 1, Breeveertien II or West-Rij, der ligger i Nordsøen ud for den hollandske kyst. DONG overtager den resterende ejerandel fra energikæmpen SSE.

"Det hollandske offshore vindmarked har et kæmpe potentiale, og med disse tre udviklingsprojekter ser DONG Energy frem til at bidrage til at nå det hollandske mål på 4.450 megawatt offshore-vind - installeret og i drift - i 2023," siger Samuel Leupold, DONG's chef for vindforretningen, i en meddelelse.

"De tre udviklingsprojekter kan potentielt blive bygget med næste generation af teknologi og yderligere bidrage til udviklingen af den hollandske supply-chain, som DONG Energy allerede har et stærkt forhold til. Det er imidlertid vitalt, at der er fuld klarhed om investeringsrammerne i god tid, hvis vi skal træffe en investeringsbeslutning om at bygge projekterne som led i vores 2020-strategi," siger Leupold. Selskabets strategi sigter mod 6,5 GW offshore-vind om mindre end syv år.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

2020-strategi halvvejs

DONG driver og ejer i forvejen havvindmølleparker i Storbritannien, Tyskland og Danmark, og i de to førstnævnte har man desuden en række projekter i pipeline, mens selskabet i Danmark ventes at tage del i konkurrencen om Horns Rev 3 og Kriegers Flak, der begge skal være i drift inden 2020.

I UK er DONG Energy lige nu i gang med at opføre havmølleparkerne West of Duddon Sands og Westermost Rough, som ligger i nærheden af Race Bank-projektet, som DONG købte i sidste uge for knap en halv milliard.

Briter lefler for nye DONG-parker

Derudover er Borkum Riffgrund 1 og Gode Wind 1 og 2 undervejs i Tyskland. De mange projekter har en samlet kapacitet på cirka 1.460 MW, og med DONG's eksisterende parker givet det en samlet kapacitet på 3,5 GW - altså lidt mere end halvdelen af 2020-målet.

Desuden er DONG med i et fransk konsortium, sammen med mølleproducenten Alstom, der har fået lov til at opføre mere end én gigawatt i tre franske projekter.

Se DONG's idriftsatte parker og parker under opførsel (plus den hollandske trio) - her.:

Foto: DONG Energy
Foto: DONG Energy

Oversigten inkluderer ikke alle DONG's parker, der endnu kun er på udviklingsstadiet. Herunder nyerhvervede Race Bank.

Kilde: DONG Energy

Siemens' vindchef: Mitsubishi og Samsung modner industrien

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også