TDC kapper mobilforbindelse til by efter strid med forsyningsselskab

En strid mellem kommunalt ejede Ringsted Forsyning og TDC betyder, at byen Ørslev er uden mobilforbindelse.
Mobilmast. Foto: Carsten Andreasen
Mobilmast. Foto: Carsten Andreasen
AF SIMON THIDEMANN, EPN.DK

Siden begyndelsen af sidste uge har indbyggerne i den Sjællandske by Ørslev ikke haft nogen mobilforbindelse.

Det skyldes en strid mellem TDC og Ringsted Forsyning. Striden handler om, hvor meget TDC skal betale for at leje det stykke jord hos Ringsted Forsyning, som sendemasten står på.

Hidtil har det kostet 26.000 kr. om året, men nu vil Ringsted Forsyning have 53.000 kr. Det vil TDC ikke betale, så nu er masten taget ned.

Alle mobilbrugere i området er ramt, da de øvrige telefonselskaber også har brugt masten.

Betal, eller riv ned

Hos TDC mener man, at det er Ringsted Forsyning, der bærer ansvaret:

"Vi har forsøgt at forhandle, men vi er hele tiden blevet henvist til en privat forhandler, som ikke vil forhandle om prisen," siger Rasmus Avnskjold, der er presserådgiver hos TDC, til Jyllands-Posten.

Ifølge Rasmus Avnskjold modtog TDC den 30. oktober et ultimatum: Betal, eller riv masten ned.

"Vi spørger Ringsted Forsyning, om de virkelig er helt sikre på, at vi skal rive masten ned. Vi fortæller dem, at det vil have store omkostninger for borgerne i området, men vi får at vide, at de er helt sikre," siger Rasmus Avnskjold.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Det glade vanvid"

Nu er masten revet ned, og det er en omfattende proces at sætte en ny op et andet sted. En proces, der kan tage op til halvandet år.

Rasmus Avnskjold mener, at Ringsted Forsyning har presset prisen op, fordi de ved, hvor besværligt det er for TDC at rejse en ny mast.

"Hvorfor skal masten fjernes? Man kunne jo bare slukke den, det er afpresning og det glade vanvid. Den er ikke revet ned med vores gode vilje," siger han.

Almindelige markedsvilkår

Svend-Erik Jakobsen (S) er formand for Ringsted Forsyning og medlem af Ringsted byråd. Han mener, at det er TDC, der bærer ansvaret for den nedtagne mast.

"For en måned siden skrev de, at hvis vi fastholdt kravet (på 53.000 kr., red.), så ville de pille masten ned. Vi skriver, at det er de velkomne til, hvis de ikke vil arbejde yderligere for at finde en løsning - og så hører vi pludselig, at nu har de nedtaget masten," siger Svend-Erik Jakobsen til Jyllands-Posten.

Men hvorfor skal det pludselig koste dobbelt så meget, som det gjorde før?

"Det er fordi, det var meget billigt før. Det er en folketingsbeslutning, at forsyningsselskaberne skal være selvstændige og konkurrere under almindelige markedsvilkår," siger Svend-Erik Jakobsen.

"Hvis ikke de vil betale, må de jo bare lade være med at have masten stående der, vi synes bare, at det var ærgerligt over for borgerne," siger Svend-Erik Jakobsen.

Andre teleselskaber

Ligesom TDC beskylder Ringsted Forsyning for at presse prisen, beskylder Svend-Erik Jakobsen TDC for at gøre det samme.

"Jeg ved, at de brugte samme strategi i Vordingborg Kommune. Der truede de også med at pille masten ned. Det er et led i deres strategi for at presse prisen mest muligt. Hos os gjorde de så bare alvor af truslen," siger han.

Ifølge Svend-Erik Jakobsen lejer tre andre teleselskaber sig ind på TDC's mast.

"Jeg synes, det hører med til historien, at TDC opkræver 50.000 kr. pr. selskab, der lejer sig ind på masten," siger Svend-Erik Jakobsen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Borgerne er taberne

De største tabere i sagen er formentlig borgerne i Ørslev, som allerede har været uden mobildækning i over en uge, og som i værste fald kan se frem til halvandet år mere uden mobildækning.

"Vi arbejder i øjeblikket på at finde en løsning med hensyn til at få opsat en mast, men det kan som sagt tage rigtig lang tid," siger Rasmus Avnskjold.

Men så lang tid behøver der ifølge Svend-Erik Jakobsen ikke gå.

"Det er fordi, de er stædige. De kan bare sætte en mobil antenne op, som de har gjort andre steder, den vil de kunne have klar i løbet af tre dage, og det ville de selvfølgelig også få lov til af byrådet," siger Svend-Erik Jakobsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også