Dansk biogas-plan hænger i tynd tråd

Mange biogas-anlæg landet over er på fallittens rand. Målet om at sende halvdelen af gyllen gennem anlæggene i 2020 er urealistiske, vurderer fagfolk.

Biogasanlæggene er en hjørnesten i regeringens planer om udnyttelse af husholdningsaffald og gylle, men lige nu ser det grelt ud.

Det skriver Ritzau, som fortæller, at udbygningen af biogasanlæg har stået bomstille i en årrække. Ingen nye anlæg er blevet bygget i flere år, og de eksisterende har kæmpet med røde tal på bundlinjen.

Senest har EU brugt mere end halvandet år på at vurdere et forslag fra marts 2012 om forhøjet tilskud til produktion af biogas.

Situationen betyder ifølge Ritzau, at de færreste tror på målene fra VK-regeringens 2009-plan Grøn Vækst om, at halvdelen af landbrugets gylle i 2020 skal igennem et biogasanlæg til gavn for klimaet, miljøet og energiproduktionen.

DONG investerer i nyt biogasanlæg

Biogas: Vækstplan blev til fyringer 

Biogasanlæg truet af lukning

Nu, fire år efter planen blevet fremlagt, er det kun 7-8 pct. af gyllen, der bioforgasses og ifølge seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet skal vi være glade for at nå halvdelen af VK-regeringens mål.

"Biogas kan løse miljøproblemer for både landbrug og husholdninger og samtidig blive en vigtig energikilde. Men udviklingen af biogas har stået stille, fordi rammevilkårene ikke har været gode nok. Det bliver meget, meget svært at nå Grøn Vækst målet, for det tager lang tid at etablere nye anlæg. Men trods alt vil også en tredobling i europæisk sammenhæng være flot," siger han ifølge Ritzau.

Kontorchef Flemming G. Nielsen fra Energistyrelsen forventer afklaring fra EU om støtte til anlæggene inden for en måned. oplyser, at en endelig afgørelse fra EU om den danske støtte er på trapperne.

"Derefter vil vi ret hurtigt med virkning formentlig fra omkring 1. december kunne sætte de nye støtteordninger i kraft," siger han til Rizau.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Naturgas Fyn skruer op for biogas-ambitioner

EON investerer i biogas på Mors 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også