Vattenfalls tyske guldkalv i fare

Det svenske energiselskab Vattenfall risikerer at miste en sikker indkomst i Tyskland, fordi borgerne i Hamborg vil have byen til at overtage energinettet.
Transport af naturgas | Foto: Wingas
Transport af naturgas | Foto: Wingas

Vattenfalls tyske hovedpine er tiltaget efter en afstemning om, hvem der skal drive energinettet i millionbyen Hamborg, skriver Svenska Dagbladet.

Humlen er, at 50,9 pct. af byens borgere i forbindelse med gårsdagens valg til forbundsdagen, stemte for en kommunal overtagelse af el-, gas- og fjernvarmenettet, der i dag er ejet og drevet af Vattenfall.

Det kan potentielt koste det svenske energiselskab dyrt. Det tyske ben af Vattenfall døjer i forvejen med en blødende kraftværksforretning, som særligt er tynget af krav om udfasning af kernekraft, modstand mod brunkul og regeringens satsning på vedvarende energi. Samtidig skal et stort brunkuls-fyret kraftværk, der forventes at blive endnu et økonomisk smertensbarn sættes i drift inden længe, og her er netforretningen et lyspunk.

Ifølge en Vattenfall-talsmand generer den del af forretningen i gode år overskud på trecifrede millionebeløb i euro.

Vattenfall skal nu søge om en forlængelse af koncessionen til elnettet, der udløber næste år og gasnettet, der tidligst kan opsiges i 2016.

EU og Rusland indgår vigtig gasaftale

"Vi er for flinke over for de andre energiformer"

Halm sænkede varmeregning med 10.000 kroner 

Tysk bevægelse i gang

En fraktion af miljøgrupper, partiet De Grønne, venstrefløjspartiet Die Linke og dele af kirken står bag kampagnen for kommunal overtagelse af energinettet. Blandt modstanderne af kampagnen er store dele af erhvervslivet og Hamborgs socialdemokratiske borgmester Olaf Scholz, som argumenterer for, at en overtagelse vil blive meget dyr for byen.

Ifølge Svenska Dagbladet ligger værdien for nettet på godt 2 mia. euro, omkring 15 mia. kr.

En bevægelse mod kommunal overtagelse af energiinfrastrukturen har været i gang i Tyskland i en årrække. Siden 2005 er flere end 70 nye offentlige selskaber blevet dannet med det formål at give borgerne større kontrol over energiforsyningen og miljøpolitikken.

Vattenfall driver nettet til 1,5 mio. husstande i hovedstaden Berlin, der til november skal stemme om, hvorvidt kommunen bør overtage nettet eller ej. Vattenfalls koncession i byen udløber i 2015.

Exxon: Naturgas overhaler kul i 2040

Naturgas Fyn dropper fjernvarmeklage  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter