Siemens-aftale skulle fælde Eldrup

"Ny rammeaftaler med Siemens", "påtænkt erhvervelse af Bladt Industries", "projektet i Frankrig" og "governance i Renewables".
Det voldgiftsdokument, som DONG og Anders Eldrup har fremlagt, efter at sidstnævnte blev renset for anklagerne om at have misligholdt sin ansættelseskontrakt, føjer nye oplysninger til sagen.
Anders Eldrup vinder voldgiftssag mod DONG
Derfor skal Eldrup have sine millioner
Hidtil har DONG insisteret på, at Anders Eldrup blev fyret, fordi bestyrelsen mistede tilliden til sin topchef, der aldrig oplyste den om, at en række nøglepersoner - de såkaldte Guldfugle - med formand Fritz Schurs ord modtog "eksorbitante" lønninger.
Men de fire ny forhold, som der står i voldgiftsafgørelsen, har hidtil ikke været fremme i offentligheden.
Hvad de fire forhold dækker over - udover at DONG overvejede at opkøbe nordjyske Bladt Industries, der bygger blandt andet fundamenter til havvindmøller - står der ikke noget om i afgørelsen.
DONG overvejede opkøb af Bladt
Flere Siemens-aftaler før og efter Eldrup
Det er dog ingen hemmelighed, at DONG har indgået op til flere rammeaftaler med Siemens om levering af selskabets havvindmøller.
Både selskabets eksisterende 3.6 MW-mølle og nye 6 MW-mølle er der indgået flere rammeaftaler om både før og efter fyringen af Anders Eldrup.
I voldgiftsdokumentet har der sneget sig en sproglig fejl ind. Det er således uklart, om bestyrelsen har forsøgt at fælde Anders Eldrup på baggrund af én eller flere Siemens-aftaler, og der står intet om, hvad bestyrelsen har været utilfreds med i forbindelse med Anders Eldrups håndtering af Siemens-aftalen (eller aftalerne).
DONG skriver i en mail, at selskabet ingen kommentarer har.
DONG trak sig fra fransk samarbejde
Dermed er det også uklart, præcis hvad "projektet i Frankrig" dækker over. Men Anders Eldrup ledte i sin tid som chef for DONG an i selskabets satsning på havvindmøller, hvor selskabet i dag er markedsledende.
Og det blev offentligt kendt i sommeren 2011, mens Anders Eldrup var direktør, at DONG og franske EDF Energies Nouvelles ville byde på etableringen af en række fremtidige havmølleparker i Frankrig.
I april 2012 vandt konsortiet bestående af EDF, DONG og vindmølleproducenten Alstom retten til at udvikle tre havvindmølleprojekter - Saint-Nazaire (Loire-Atlantique), Courseulles-sur-Mer (Calvados) og Fecamp (Seine-Maritime) med en samlet kapacitet på 1.428 MW.
De franske projekter er i deres indledende fase, og DONG har ikke besluttet, om selskabet vil investere i dem.
Selvom det er uklart, præcis hvad de tre forhold dækker over, blev Anders Eldrup med afgørelsen forleden pure frikendt.
Interview: ”Nu behøver jeg ikke skamme mig over min karriere”
I afgørelsen står der, at "de andre spørgsmål [om andet end høje lønninger] vedvørende governance i Renewables, ny rammeaftaler med Siemens, påtænkt erhvervelse af Blandt Industries og projektet i Frankrig kan ikke føre til et andet resultat."
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch