EnergiWatch

E.ON vil sende kraftværker ud af Europa

Det tyske energiselskab E.ON er så presset på kraftværksforretningen i Centraleuropa, at selskabet overvejer at rykke værker op ved roden og sende dem til Tyrkiet. 

Den økonomiske krise og en statslig satsning på vedvarende energi får nu den tyske energigigant E.ON til at overveje at flytte traditionelle kraftværker ud af Centraleuropa.

I stedet skal kraftværkerne sendes til vækstmarkeder med større energiefterspørgsel, skriver Wall Street Journal, som har talt med kilder tæt på processen.

Et af de kraftværker, som E.ON angiveligt overvejer at flytte, er det 430 MW store gaskraftværk i Malzenice i Slovakiet, som fremover kan komme til at stå i Tyrkiet, som er et mere attraktivt marked, skriver avisen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

E.ON har investeret omkring 400 mio. euro i det slovakiske værk, men vil gå af nettet til oktober - mindre end tre år efter, at det blev igangsat - fordi det har givet tab, fortalte selskabet tidligere på måneden.

Den tyske energiaktør indgik tidligere på året en aftale med det lokale tyrkiske energikonglomorat HAci Omer Sabanci Holding, hvor de sammen skal udvikle energikapacitet for 8.000 MW inden 2020, hvilket svarer til 10 pct. af den samlede tyrkiske energikapacitet.

Flere i knibe

E.ON er langt fra det eneste energiselskab der kæmper med at få gaskraftværker i Europa til at løbe rundt. Selskabets tyske konkurrent RWE har også erkendt, at selskabet kæmper med rentabiliteten i sine mange værker, der i alt har en kapacitet på 50 GW. CEO Peter Terium fortalte for nylig, at en femtedel af den kapacitet kan ende med at blive lukket.

Også svenske Vattenfall er presset på kraftværksforretningen. For nylig nedskrev det statskontrollerede selskab en kæmpe nedskrivning på ca. 26 mia kr., hvoraf hovedparten kunne henføres til gas- og kulkraftværker i Centraleuropa. Mange iagttagere mener, at Vattenfall vil forsøge at afhænde deres kraftværker uden for Norden samt i Danmark, hvor selskabet for nylig solgte Amagerværket, men stadig har to værker.

Vattenfall tager kæmpenedskrivning på kraftværker 

Dyr opsplitning

Hvis E.ON skrider til handling og flytter det slovakiske kraftværk til Tyrkiet, kan det vise sig at blive en god forretning, mener en konsulent fra revisionsfirmaet Ernst & Young. Eller i hvert fald den bedst mulige, når markedet er som det er:

"Det kan være økonomisk fornuftigt at opsplitte relativt nyem mindre værker og tage de mest værdifulde dele ud og bruge dem til andre værker på mere attraktive markeder," udtaler  Thomas Kaestner til Gas to Power Journal.

Han tilføjer dog, at selve opsplitningen af et værk ofte er meget dyrt og potentielt uøkonomisk.

E.ON kan samtidig ende med at løbe ind i problemer fra myndighedernes side. For godt nok den slovakiske øverste myndighed på området sagt, at den ikke vil eller kan blande sig, hvis de tyske ejere flytter værket ud af landet, men i hjemlandet har den tyske administrator af elnettet sagt, at man ikke vil acceptere flere kraftværkslukning syd for floden Main. Det skyldes bekymring over forsyningssikkerheden i den sydlige del af Tyskland, hvor flere atomkraftværker er blevet lukket ned i de senere år.

Vattenfall-krise truer svensk statsbudget 

Olieselskab ødelagde beviser om kæmpe udslip 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån sikrer Vestas stor australsk ordre

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs