Dansk Fjernvarme: Kommuner malker forbrugerne

Kommunerne tager sig alt for godt betalt, når de stiller garantier til fjernevarmeværkernes grønne projekter, mener Dansk Fjernvarme. Regningen lander hos forbrugerne.

Hvert år investerer fjernvarmeværker store milliardbeløb i nye, grønne energitiltag, og ofte sker det med økonomiske garantier fra kommunerne.

Garantierne er nødvendige for at fjernvarmeværkerne kan få billige lån fra Kommunekredit - men ifølge Dansk Fjernvarme har der bredt sig en tendens hos kommunerne til at tage sig alt for godt betalt for garantierne, selv om de reelt ikke har nogen risiko.

E.ON glider af på fjernvarmekritik 

Sådan lyder kritikken fra Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme, i et indlæg i Jydske Vestkysten.

"Kommunegarantierne er aldrig kommet til udbetaling i fjernvarmen. Derfor kan det godt undre, at kommunerne kan få lov at lade millionerne rulle ind i ekstraindtægter fra fjernvarmeforbrugerne. Det er nemlig dem, der i sidste ende kommer til at betale," skriver Kim Mortensen.

Han forklarer, at ca. 50 kommuner opkræver en garantiprovision, hvor nogle tager 0,2 pct. af lånesummen som én-gangsbetaling, mens andre eksempelvis tager 1,5 pct. hvert år.

Modregn bloktilskud

Det er EU-lovgivning, der fører til, at kommunerne kan tage en betaling. Men hverken EU eller danske myndigheder har fastlagt retningslinjer for betalingens størrelse.

"Niveauet for den betaling, en kommune kan tage, bør afspejle, at risikoen reelt er lig nul. Nogle kommuners opkrævning kan kun ses som et udtryk for, at de har opdaget en mulighed for at hente penge til kommunekassen hos varmeforbrugerne," lyder det videre fra Kim Mortensen, som mener, at kommunerne bør modregnes i bloktilskuddene.

Alene i 2012 lånte Kommunekredit 235 gange penge til fjernvarmeprojekter for et samlet beløb på 5,28 mia. kr.

Professor kalder Concito-rapport "tendentiøs" 

Ny tilskudsordning til virksomheder 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også