Dansk Fjernvarme: Kommuner malker forbrugerne

Hvert år investerer fjernvarmeværker store milliardbeløb i nye, grønne energitiltag, og ofte sker det med økonomiske garantier fra kommunerne.
Garantierne er nødvendige for at fjernvarmeværkerne kan få billige lån fra Kommunekredit - men ifølge Dansk Fjernvarme har der bredt sig en tendens hos kommunerne til at tage sig alt for godt betalt for garantierne, selv om de reelt ikke har nogen risiko.
E.ON glider af på fjernvarmekritik
Sådan lyder kritikken fra Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme, i et indlæg i Jydske Vestkysten.
"Kommunegarantierne er aldrig kommet til udbetaling i fjernvarmen. Derfor kan det godt undre, at kommunerne kan få lov at lade millionerne rulle ind i ekstraindtægter fra fjernvarmeforbrugerne. Det er nemlig dem, der i sidste ende kommer til at betale," skriver Kim Mortensen.
Han forklarer, at ca. 50 kommuner opkræver en garantiprovision, hvor nogle tager 0,2 pct. af lånesummen som én-gangsbetaling, mens andre eksempelvis tager 1,5 pct. hvert år.
Modregn bloktilskud
Det er EU-lovgivning, der fører til, at kommunerne kan tage en betaling. Men hverken EU eller danske myndigheder har fastlagt retningslinjer for betalingens størrelse.
"Niveauet for den betaling, en kommune kan tage, bør afspejle, at risikoen reelt er lig nul. Nogle kommuners opkrævning kan kun ses som et udtryk for, at de har opdaget en mulighed for at hente penge til kommunekassen hos varmeforbrugerne," lyder det videre fra Kim Mortensen, som mener, at kommunerne bør modregnes i bloktilskuddene.
Alene i 2012 lånte Kommunekredit 235 gange penge til fjernvarmeprojekter for et samlet beløb på 5,28 mia. kr.
Professor kalder Concito-rapport "tendentiøs"
Ny tilskudsordning til virksomheder
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
E.ON glider af på fjernvarmekritik
For abonnenter
Ny tilskudsordning til virksomheder
For abonnenter