Vattenfall-krise truer svensk statsbudget

Vattenfalls dårlige resultater risikerer at få direkte konsekvens for det svenske statsbudget. Beslutter Vattenfall sig for at droppe udbytte, mangler den svenske stat mellem fem og seks mia. svenske kroner.
Foto: VATTENFALL
Foto: VATTENFALL

Den svenske regering kan blive tvunget til at opgive planer om skattelettelser som en konsekvens af energigigantens Vattenfalls økonomiske problemer. Siden 2006 har Vattenfall betalt mellem fire og otte mia. svenske kroner i årligt udbytte til den svenske stat, og forventningerne til næste års udbytte fra Vattenfall i regeringens budget lyder da også på mellem fem og seks mia. kroner. Penge, der nu sættes spørgsmålstegn ved, som følge af Vattenfalls krise. Det skriver en række svenske medier.

"Det er klart, at der findes en risiko for, at vi må skære i vores udbytte til staten. Men det er i sidste ende et spørgsmål for ejerne," siger Øystein Løseth, adm. direktør i Vattenfall til den svensk avis Dagens Industri.

Vattenfall i Danmark skal skrumpes til en fjerdedel 

Svært at forsvare udbytte

Vattenfall fremlagde tidligere på ugen gigantiske nedskrivninger på 29,5 mia. SEK eller godt 26 mia. danske kroner. Vattenfall-spidserne fremhævede et sløjt energimarked, triste fremtidsudsigter og en blødende gas- og kraftværksforretning som hoveddrivkræfterne bag nedskrivningen. De store nedskrivningerne kan gøre det vanskeligt at forsvare milliardudbytte til den svenske regering, lyder vurderingen fra den svenske økonomistyrelse.

"Hvis Vattenfalls problemer kun var konjunkturbestemte, ville effekten ikke være langvarig. Men jeg tror, at der findes strukturelle faktorer med et svagt energimarked, der også vil påvirke regeringens reformmuligheder på lang sigt," lyder det fra Håkan Jönsson, konstitueret analysechef hos den svenske økonmistyrelse, til Svenska Dagbladet.

Vattenfall-nedskrivning skuffer analytiker

Bekymret minister

På tirsdagens pressemøde hos den svenske erhvervsminister Peter Norman lød det, at Vattenfalls problemer ikke bare var koblet til købet af det hollandske selskab Nuon og en svag konjunktur.

"Det er vigtigt at påpege, at de udfordringer Vattenfall står over for er mere omfattende end de nedskrivninger, som er forbundet med købet af Nuon. De konjunktur mæssige og strukturelle forandringer på energimarkedet indebærer en udfordring for Vattenfall," lød det fra Peter Norman.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter