DONG afviser tvivl om Kriegers Flak

Udfordringerne ved at opføre Danmarks største vindmøllepark kan sagtens overkommes, mener DONG's vindchef.
Foto: Jamie Cook
Foto: Jamie Cook
AF THOMAS BO CHRISTENSEN OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

DONG sår tvivl om Danmarks største havvindmøllepark.

Det kunne man læse i dagens udgave af Berlingske, som fortæller, at "usikkerheden vokser" omkring de kommende offshoreparker Horns Rev 3 og Kriegers Flak, som er sendt i udbud.

Medie: DONG ser udfordringer i Kriegers Flak 

Til avisen udtaler Samuel Leupold, koncernchef for DONG's vinddivision, at "vi kigger på mulighederne ved både Horns Rev 3 og Kriegers Flak, men ved især Kriegers Flak er der en række store udfordringer, som vi må tage højde for."

Udfordringerne gælder en stram tidsfrist, en usikker undergrund, langt til land, gammel ammunition i farvandet og en kompliceret nettilslutning.

Samuel Leupold vil ikke kommentere sagen yderligere over for Berlingske, hvor det bl.a. bliver beskrevet, at "i kombination med usikkerhed om den økonomiske ramme for projektet kan det ende med at koste havvindmølleparken livet."

Det er dog ikke DONG's tolkning af situationen. Energiselskabet har ikke oplevet, at udfordringerne og usikkerheden er vokset siden beslutningen om at opføre parken blev truffet. Samtidig afviser Leupold, at udfordringerne er reelle trusler mod opførelsen af Kriegers Flak.

"Vi påpeger blot, at der til Kriegers Flak knytter sig nogle udfordringer, der vil skulle håndteres af den, der måtte vinde udbuddet. Men det er ikke på nogen måde udfordringer, der gør, at parken ikke kan bygges. Det mener jeg, at vi med vores markedsposition og kompetencer er i stand til," lyder det fra Samuel Leupold i en mail, hvor han tilføjer.

"Men om det så i givet fald rækker til at afgive et bud, der vil kunne vinde retten til at opføre Kriegers Falk, skal jeg ikke kunne sige."

Vattenfall: Standpunkt er som tidligere

Han fortæller, at DONG endnu ikke har truffet en beslutning om, hvorvidt den danske energikoncern vil byde på Kriegers Flak "af den simple grund, at vi endnu ikke kender de endelige udbudsbetingelser."

"Først når udbudsbetingelserne er på plads, tager vi endeligt stilling. Men jeg vil gerne understrege, at vi er førende inden for offshore vind og vi har et mål om at firedoble vores kapacitet i 2020 i forhold til i dag, så vi kigger naturligvis med stor interesse på de kommende danske projekter."

Havvindmølleparkerne Horns Rev 3 (400 MW) og Kriegers Flak (600 MW) er en del af den energiaftale, som alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance indgik i 2012. Efter planen skal de samlet producere energi til omkring en million husstande i 2020.

Det svenske energiselskab Vattenfall oplyser samtidig til EnergiWatch, at intet har ændret sig i synet på at byde ind på Kriegers Flak, som selskabet tidligere har erklæret sig interesseret i at opføre.

"Vores standpunkt er som tidligere, at vi undersøger projektmulighederne, og at vi arbejder frem mod at søge om den nødvendige tilladelse, men der er endnu ikke truffet nogen beslutninger," skriver presseofficer Robert Pletzin i en mail.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også