Analytiker: Nu er DONG rigtig langt

Med salget af DONG's svenske vandkraft nærmer selskabet sig sit frasalgsmål med stormskridt. Dagens salg er det andet store frasalg på tre dage.

Det går over stok og sten med DONG's plan om at sælge aktiver for mindst 10 mia. kr. fra, som ikke er en del af forretningen.

I dag har selskabet annonceret, at vandkraftforretningen er afhændet for 3,9 mia. kr. til tre finske selskaber. Dermed nærmer DONG sig målet om frasalg for mindst 10 mia. kr. inden 2015 med hastige skridt. Nyheden følger i halen på et frasalg af hele selskabets danske park af vindmøller på land til pensionsselskabet PFA og energiselskabet SE, som blev solgt for 760 mio. kr. for to dage siden.

DONG sælger svensk forretning for milliarder

Det betyder, at DONG allerede nu, et halvt år efter lanceringen af planen, hvor topchef Henrik Poulsen gav sig selv to år til at frasælge, har formået at afhænde såkaldte ikke-kerneaktiviteter for godt syv mia. kr.

"Frasalget betyder, at de er rigtig langt i forhold til de 10 mia. kr. Det er rigtig positivt," siger DONG-analytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank til EnergiWatch.

Til dags dato har DONG, udover den svenske vandkraft og de danske landmøller, solgt den polske vindforretning på land for 1,8 mia. kr. Et køb som blev annonceret i februar, og er blevet endelig godkendt af myndigheder i juni.

Tro på planen

Det statsejede energiselskab er i disse dage i færd med at kurtisere en række potentielle investorer, som skal overbevises om, at selskabet er værd at investere i efter en periode med alvorlige problemer. Her skader det ikke, at topchefen leverer i højt tempo.

"Det er bestemt positivt set i forhold til kapitaludvidelsen, fordi det understøtter troen på Henrik Poulsens evner - at han leverer på det, han sætter i gang," siger Jens Houe Thomsen.

DONG forventer, at salget af vandforretningen, som inkluderer syv vandværker, giver en avance 1,53 mia. kr. før skat.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Det skal væk

I februar i år fremlagde Henrik Poulsen et jammerligt årsregnskab for 2012. I den forbindelse søsatte han en plan for frasalg af ikke-kerneaktiviteter. For at nedbringe selskabets enorme milliardgæld og strømline koncernen til et stramt fokus på få rentable forretningsområder har selskabet sat et mål om at sælge fra for mindst 10 mia. kr. i år og næste år.

Samtidig meddelte DONG, at de helt store fokusområder fremover bliver divisionerne inden for offshore vind og olie og gas, hvor der bliver investeret stort over den næste årrække. Omvendt vil selskabet fremover afholde sig fra at investere i LNG (flydende naturgas), opbevaring af gas, onshore vind, gasfyrede og affaldsfyrede kraftværker, elbiler og vandkraft.

DONG sælger vindmøller til SE og PFA 

Milliardstore DONG-frasalg snublende nær

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også