Nyt vindmølle joint-venture vil investere 4-5 mia.

Opkøbet af DONG’s samlede vindmølleforretning til lands - i Danmark - er kun første skridt på vejen.
SE Blue Renewables, et joint-venture mellem energiselskabet SE og pensionsselskabet PFA, har planer om at investere op til fem mia. kr. i landvindmøller. Ambitionen er at blive "markedsleder".
DONG sælger vindmøller til SE og PFA
Sådan lyder det fra bestyrelsesformand i SE Blue Renewables, Ole Fruekilde Madsen, der også er koncerndirektør i SE Energi & Klima.
“For SE Blue Renewables kommer man op i investeringer for flere milliarder, det er der ingen tvivl om. Når vi har fundet projekter med et lige så attraktivt afkast (som opkøbet af DONG's vindmølle-forretning til lands, red.), så kommer vi hurtigt op i at investere to mia. kr. og over tid 4-5 mia. kr.,” siger han til EnergiWatch.
SE skriver i sin årsrapport for 2012, at ambitionen er at investere omkring 800 mio. kr. i vedvarende energi. Det holder selskabet fast i.
Dermed er der et godt stykke op til de 4-5 mia. kr., som SE Blue Renewables forventer at investere i landvindmøller, og derfor skal resten af finansieringen komme fra PFA og "andre investorer", som Ole Fruekilde Madsen formulerer det.
SE og PFA i nyt vind-fællesskab: Vil være markedsleder
Jagter skala og størrelse
Han vil ikke fortælle, hvor mange MW, det tager, før SE Blue Renewables kan betegne sig som “markedsleder”. Men han mener, at købet af DONG’s samlede portefølje af danske landvindmøller er et stort skridt på vejen.
“Vi jagter skala og størrelse. Hvor mange MW det bliver til, det må tiden vise, men med de her 272 vindmøller er vi godt på vej,” siger bestyrelsesformanden, der fortæller, at SE Blue Renewables har været på tegnebrættet de sidste 6-8 måneder.
“Den konkrete investering (købet af DONG’s vindmølleforretning på land, red.) er blevet mere og mere aktuel, efter at DONG besluttede at sælge ud af ikke-kerneaktiviteter.”
SE’s eksisterende vindmølleforretning overtages af SE Blue Renewables, der får hovedkontor i København, men også kommer til at arbejde ud fra kontorer i Esbjerg og Sønderborg.
SE har blot 30 MW vindmøller i bogen i dag, mens PFA aldrig tidligere har investeret i vind.
Med overtagelsen af DONG’s samlede forretning på lige i underkanten af 200 MW, er der tale om en voldsom udvidelse, der også betyder, at der er flere nyansættelser på vej.
“Lige nu er fokus på at få markedslederskab i Danmark. Når vi synes, vi er godt på vej og i mål, vil vi beslutte, hvilken rækkefølge vi tager landene omkring os. Det er ikke endelig afgjort endnu,” siger Ole Fruekilde Madsen.
“Vi kigger ind i et helt nyt setup, som man ikke har set før, hvor pensionsselskabet går ind i et aktivt medejerskab sammen med SE.”
PFA ved intet om vindmøller
Adspurgt til, hvad PFA ved om landvindmøller, lyder svaret sådan:
“Det ved PFA ikke noget om. Men det gør vi til gengæld i SE. Vi har tidligere investeret i vindmøller, selvfølgelig i en langt mindre skala end det her, og PFA har ledt efter en partner og et godt afkast,” siger Ole Fruekilde Madsen.
Han afviser samtidig, at det nye selskab skal investere i havvindmøller.
“Vi ved, at havvindmølleparker er markant dyrere end vindmøller på land, og derfor har PFA gennem længere tid ledt efter en attraktiv investering,” siger Ole Fruekilde Madsen.
“Vi får et bedre afkast af at investere i landvindmøller. Vi står med omkring 50 projekter, hvor jordejere - typisk landmænd - kommer til os og spørger, om ikke vi skal udnytte, at de står med jord, hvor det blæser, og der er langt til naboerne.”
DONG har, efter at have solgt alle sine vindmølleaktiviteter på land i Danmark, kun meget lidt landvind tilbage. Selskabet har en ejerandel på 33 procent af samlet 23 MW i drift i Norge samt rettigheder til at opføre ca. 1 GW og 9 MW i drift i Frankrig.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch