EnergiWatch

DONG sælger vindmøller til SE og PFA

Energiselskabet SE og pensionsselskabet PFA har gennem nyt joint-venture købt DONG-vindmøller for 760 mio. kr. Henrik Poulsen har fat i den lange ende, siger analytiker, der kalder prisen "fornuftig".

Foto: DONG. Henrik Poulsen har god grund til at være tilfreds med frasalget af selskabets vindmøllepark på land, mener Jyske Bank-analytiker.

Så kom der endnu et frasalg.

DONG Energy har i dag underskrevet en aftale med det Esbjerg-baserede energiselskab SE og pensionsselskabet PFA.

De to selskaber køber gennem et nyt joint-venture, SE Blue Renewables, den statsejede energikoncerns danske vindforretning på land. Aftalen er en del af DONG's plan om at frasælge ikke-kerneaktiviteter for mindst 10 mia. kr. i løbet af i år og næste år.

SE og PFA i nyt vind-fællesskab: Vil være markedsleder

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Med aftalen om at frasælge vores danske onshore vindforretning tager vi endnu et skridt i realiseringen af vores strategi og finansielle handlingsplan

Henrik Poulsen, CEO DONG Energy
.

Den samlede salgspris for vindforretningen på land er 760 mio. kr., og salget angår i alt 272 vindmøller med en samlet kapacitet på 196 megawatt. DONG forventer, at salget giver en avance før skat på op til 453 mio. kr.

Det skriver DONG i en meddelelse.

”Med aftalen om at frasælge vores danske onshore vindforretning tager vi endnu et skridt i realiseringen af vores strategi og finansielle handlingsplan. Vi vil fremadrettet anvende vores kompetencer og kapital på havmølleprojekter, hvor vi har en stærk og differentieret konkurrenceevne,” siger Henrik Poulsen, adm. direktør i DONG Energy.

Møllerne er placeret omkring 80 forskellige steder i Danmark og har en gennemsnitlig driftsalder på 16 år.

Milliardstore DONG-frasalg snublende nær

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Begejstret analytiker

Der indgår også et udviklingsprojekt på i alt op til 23 megawatt i salget, og derudover omfatter forretningen en 
dansk organisation bestående af ca. 18 medarbejdere. De vil fremadrettet være beskæftiget hos køberselskabet.

Henrik Poulsen har fat i den lange ende. Jeg har tillid til, at DONG vil levere på den plan, de har lagt frem

Jens Houe Thomsen, DONG-analytiker Jyske Bank

Ifølge DONG Energy ændrer frasalget til SE og PFA ikke på det finansielle resultatet for 2013.

Ifølge senioranalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank ligger frasalget perfekt i tråd med den statsejede energikoncerns overordnede strategi, hvor der fokuseres målrettet på offshore vind og olie-gas forretningen, mens områder som netop onshore vind og f.eks. gas- og affaldsfyrede kraftværker nedprioriteres kraftigt.

Analytikeren mener, at de 760 mio. kr., som SE har PFA har lagt på bordet for møllerne "bestemt ligner en fornuftig pris".

"Henrik Poulsen har fat i den lange ende. Jeg har tillid til, at DONG vil levere på den plan, de har lagt frem," siger Jens Houe Thomsen, som kalder det "begavet", at topchefen har givet sig selv til og med 2014 til at gennemføre frasalgene.

De henter mindst 10 mia. kr.

Forhandlingstaktisk giver det ham en fordel, fordi køberne ikke kan udnytte, at han er presset på tid. Det er vigtigt i forhold til prisen, siger analytikeren, som taktikken med at at handle brugte biler.

"Det er ekstremt vigtigt, at man ikke ser presset ud, når man er midt i en salgsproces. Hvis du er vild efter at købe, lægger sælgeren gerne mere til prisen," siger Thomsen.

Han er ikke i tvivl om, at DONG formår at hente mere end de 10 mia. kr. i frasalg, som Henrik Poulsen har sat som minimum.

"De får helt sikkert flere end ti mia. på bedding, så de kan leve med, at et par stykker går i vasken, fordi den pris man kan få ikke er god nok. På den måde kan de afholde sig fra at sælge et par aktiver og stadig nå deres mål".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det "mirakler" at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs