EnergiWatch

Milliardstore DONG-frasalg snublende nær

OPDATERET: Meget tyder på, at DONG Energy inden for kort tid annoncerer flere frasalg i milliardklassen. Selskabet vil ikke gå i detaljer, men analytiker fremhæver aktiviteter i Tyskland og UK.

Af: DONG Frasalg af aktiviteter i Tyskland og UK vil inden længe sende mere end to mia. kr. i DONG's pengekasse, forudser analytiker. Det gælder ikke Avedøre-værket, som ses på billedet. | Foto: DONG

Frasalg i milliardklassen lurer lige rundt om hjørnet hos den danske energikoncern DONG Energy, indikerer selskabets finansdirektør Carsten Krogsgaard Thomsen.

"Det går rigtig godt i forhold til vores frasalgsplan. Der kommer nogle store frasalg meget snart," lød det fra Krogsgaard Thomsen, da han for nylig talte ved Finansanalytikerforeningens Virksomhedsdag.

Han og DONG-topchef Henrik Poulsen søsatte tidligere i år en storstilet plan for frasalg af ikke-kerneaktiviteter. Mindst 10 mia. kr. skal i år og næste år hentes ved frasalg. Det sker for at nedbringe selskabets enorme milliardgæld og samtidig strømline koncernen til et stramt fokus på få rentable forretningsområder.

Krogsgaards program skrider godt frem. Nu er vi snart derhenne, hvor han er halvvejs

Jens Houe Thomsen, DONG-analytiker Jyske Bank

"Vi kan ikke kommentere timingen"

Allerede i februar annoncerede DONG et frasalg af selskabets polske onshore vindforretning, som for få uger siden blev godkendt af de polske konkurrencemyndigheder. Et frasalg, der alene sender 1,8 mia. kr. i DONG's slunkne kasse.

Men med Krogsgaards optimistiske udmelding tyder alt nu på, at der om meget kort tid er flere milliarder på vej.

Selskabet ønsker ifølge presseofficer Ulrik Frøhlke ikke at kommentere, hvad de "store frasalg" består i, da "DONG Energy ikke kan kommentere på den konkrete timing af frasalg".

I Jyske Bank er senioranalytiker Jens Houe Thomsen, som følger DONG tæt, dog ikke i tvivl om, at de foreliggende frasalg skal findes i Tyskland og UK.

DONG: Derfor står vi bedre end de andre store

DONG's problem-obligation koster investorer 300 mio.  

Tyskland, UK og Polen

Senioranalytikeren henviser til selskabets meldinger i regnskabet for første kvartal af i år. Her skriver selskabet, at ejerandelen på 25,1 pct. i Stadwerke Lübeck, et offshore eltransmissionsnet i UK og den polske vindforretning vil blive forsøgt frasolgt i år.

Der kommer nogle store frasalg meget snart

Carsten Krogsgaard Thomsen, CFO DONG Energy

Analytikeren forventer, at DONG formår at hente mindst 2,3 mia. kr. fra frasalget af de tyske og britiske aktiviteter. Kombineret med det polske frasalg på 1,8 mia. kr. giver det mindst 4,1 mia. kr., og dermed er DONG godt på vej mod de 10 mia. kr.

"Krogsgaards program skrider godt frem. Nu er vi snart derhenne, hvor han er halvvejs," siger Thomsen.

Jyske Bank-analytikeren tilføjer, at DONG fik 600 mio. kr. mere for den polske forretning end de 1,2 mia. kr., den var bogført til før frasalget. Lignende gevinster på frasalg af ejerandelen i Stadwerke Lübeck og eltransmissionsnettet i UK er derfor ikke urealistiske, mener han.

Få fokusområder

DONG har meddelt, at de helt store fokusområder fremover bliver divisionerne inden for offshore vind og olie og gas, hvor der bliver investeret stort over den næste årrække.

Omvendt vil DONG fremover afholde sig fra at investere i LNG (flydende naturgas), opbevaring af gas, onshore vind, gasfyrede og affaldsfyrede kraftværker og elbiler.

Hvad er næste frasalg?

Udover de tyske, polske og britiske aktiviteter tyder meget også på, at en række decentrale kraftvarmeværker i Danmark er på vej ud af DONG-koncernen. Det gælder bl.a. Køge Kraftvarmeværk, Haslev Kraftvarmeværk og DTU Kraftvarmeværk.

RETTELSE: DONG Energy har efter publicering af artiklen meddelt EnergiWatch, at de omtalte decentrale kraftvarmeværker - Køge Kraftvarmeværk, Haslev Kraftvarmeværk og DTU Kraftvarmeværk - allerede er blevet solgt.

Misforståelsen bunder i, at det fremgik af DONG's regnskab for første kvartal 2013, at "aktiver bestemt for salg pr. 31. marts 2012 omfatter decentrale kraftvarmeværker, herunder Køge Kraftvarmeværk, Haslev Kraftvarmeværk og DTU Kraftvarmeværk (Thermal Power)". Her skulle der have stået "omfattede".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs