DF: Tam udbudskamp bekræfter bange anelser

Den slatne udbudsaktivitet på de 24 forsyningspligter vidner om et system, der hæmmer konkurrencen til ugunst for forbrugere og virksomheder, mener Dansk Folkeparti. Dansk Erhverv er enig.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Det er godt, at ordningen kun er midlertidig, for det er klokkeklart for alle og enhver, at den er skadelig for konkurrencen og dermed for forbrugere og virksomheder.

Det mener Dansk Folkepartis energiordfører Mikkel Dencker, når han ser på resultatet af den udbudsrunde, der blev gennemført på forsyningspligterne i 24 områder.

Tam interesse for forsyningspligter

Oversigten, som er baseret på data fra Energistyrelsen og Energitilsynet viser, at interessen for at byde på de 24 områder, var meget lav. På ni af områderne var der kun en enkelt byder, og samtidig er prisforskellene meget store.

"Jeg har fået bekræftet, hvad jeg selv frygtede, da regeringen og Venstre lavede den nuværende ordning for et års tid siden. At det var en model, der gav anledning til forringet konkurrence. Det går i sidste ende udover både private og virksomheder," siger DF'eren.

For få uger siden afleverede Elreguleringsudvalget anbefalinger om netop forsyningspligten til klima- og energiminister Martin Lidegaard.

El-udvalg: Drop gamle regler om forsyningspligt

Her bliver det bl.a. anbefalet, at det nuværende system skrottes til fordel for et system, der skaber større konkurrence. Det skal f.eks. ske ved helt at afskaffe forsyningspligtproduktet, gøre op med den geografiske opdeling, der er i dag, og øge gennemsigtigheden for forbrugerne ved at forbedre Elprisportalen elpristavlen.dk.

De forslag får grønt lys af Mikkel Dencker.

"Det går i retning af forbedret gennemsigtighed og konkurrence. Derfor vil vi i DF arbejde for, at anbefalingerne følges, sådan at den model som på et tidspunkt lovfæstes kommer til at leve op til anbefalingerne fra elreguleringsudvalget," siger han.

I Dansk Erhverv er konsulent Marie Louise Thorstensen, der også sidder med i elreguleringsudvalget, enig i, at systemet ikke fungerer, som det er i dag. Hun kalder resultatet af udbudsrunden på forsyningspligterne en "skam", men er ikke overrasket.

"Det siger noget om, at vi skal gøre noget ved den måde det hænger sammen på," siger hun og fremhæver i den forbindelse energiafgifter, som hun mener er direkte konkurrencehæmmende.

"Vores helt store anke er, at energiafgifterne er så høje som de er – især på elområdet. Det gør, at incitamentet til at konkurrere ikke er særlig stort. 80 pct. er givet på forhånd til husholdningerne. De kan kun konkurrere om 20 pct.," siger konsulenten.

I Dansk Energi er afdelingschef Thomas Krogh enig i, at de høje energiafgifter er en konkurrencehæmmer.

"Det er helt sort, som det er nu. Hvis du bryder en kWh time ned prismæssigt, konkurrer du rent på 4 øre ud af en samlet pris på mere end 2 kroner," siger han.

Se en detaljeret opgørelse over udbudsrunden her. Listen er kategoriseret efter priser, hvilket placerer ScanEnergi, SEAS-NVE, SE og DONG i toppen - alle steder udbud, der er vundet uden konkurrence.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også