Mød talenterne i DONG, Vestas, Siemens og Maersk

Hvem er talenterne i energibranchen, hvorfor har de valgt branchen og hvad forventer de? EnergiWatch har mødt fire af de håndplukkede graduates fra tunge spillere som DONG, Maersk Oil, Siemens og Vestas.
Fra venstre mod højre - øverst: Lars Wismer, DONG Energy og Astrid Lundsgaard Nielsen, Maersk Oil Nederst: Adriana Verde Rios, Vestas og Sidse Legaard Mortensen, Siemens Wind Power
Fra venstre mod højre - øverst: Lars Wismer, DONG Energy og Astrid Lundsgaard Nielsen, Maersk Oil Nederst: Adriana Verde Rios, Vestas og Sidse Legaard Mortensen, Siemens Wind Power

Siden midten af 00’erne har de største danske virksomheder i energibranchen investeret store kræfter i at håndplukke, udruge og udklække de talenter, der tegner fremtidens energibranche.

EnergiWatch har spurgt fire af de udvalgte, hvorfor de har valgt programmet og hvilke forventninger de har.

En ny skole tegner fremtidens energibranche 

Vestas

Adriana Verde Rios, 26 år og spansk, uddannet maskiningeniør fra Technische Universität München og Institut National des Sciences Appliquées de Lyon. Startede graduate-program i 2010, i dag systemingeniør på Vestas’ V164-mølle.

"Jeg valgte programmet, fordi det er en fantastisk mulighed for at arbejde på tværs af discipliner i flere lag af virksomheden med folk fra forskellige lande. Den kombination har udviklet mig, både på mit kerneområde, som er maskiningeniør, og på de blødere kompetencer som kommunikation, projektledelse og det at være omstillingsparat i et miljø, der konstant ændrer sig."

"Det sætter karrieren i overhalingsbanen. Jeg tror ikke, jeg ville have den position, jeg har i dag, hvis jeg havde taget et normalt job. Med tanke på, hvor international virksomheden er, og hvor åbent et land Danmark er, overraskede det mig meget, at ligestillingen er så lav, som den er. Der er nærmest ingen kvinder i tekniske lederpositioner eller i topledelsen. Ligestillingen er bedre i Spanien, Frankrig og Tyskland, hvor jeg også har arbejdet. Det skal vi blive bedre til."

Læs om HR-chefernes syn på fremtidens ledere i energibranchen her

DONG Energy

Lars Wismer, 27 år, cand.polit. fra Københavns Universitet og Chinese University of Hong Kong, graduate i Dong Energy - p.t. i første rotation i Wind Power.

"Jeg valgte programmet, fordi det ville give mig en perfekt start på min karriere. For det første ville jeg få mulighed for at skifte mellem tre forskellige jobs, og for det andet ville jeg starte sammen med en masse andre graduates og dermed fra dag ét have et stort netværk på tværs af koncernen. Programmet er både for nyuddannede med en stærk analytisk profil og for nogen med en mere innovativ baggrund. "Det er også nødvendigt, når vi opererer inden for både veletablererede som nye industrier. Det kræver folk med sans for effektivisering og kreativ nytænkning."

"Min forventning er, at jeg får et spændende job i Dong Energy efter programmet. Jeg vil rigtig gerne prøve kræfter med at have en ledende rolle engang i fremtiden, men inden vil jeg forsøge at få en bred og omfattende viden om vindenergi, som jeg synes er rigtig spændende, og hvor de fremtidige udfordringer er store."

Maersk Oil

Astrid Lundsgaard Nielsen, 26 år, kandidat i teoretisk geofysik fra Københavns Universitet. Graduate i Maersk Oils MITAS-program, pt. i første rotation i Danmark - skal senere til udlandet, men ved ikke hvor.

"Da jeg startede med at læse for seks år siden, virkede Mærsk meget stort, og jeg var ikke sikker på, om jeg var fin og dygtig nok til at arbejde dér. Det var fuldstændig forkert. Der er mange myter og fordomme, som er ved at blive aflivet, og det er vigtigt, at folk finder ud af det.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Ud fra et teknologisk perspektiv, synes jeg, det er enormt spændende med oliebranchen. Derudover har jeg altid gerne villet arbejde internationalt, og med oliebranchen og Mærsk kan det nærmest ikke blive mere internationalt. Der bliver lagt rigtig stor vægt på innovation, men også i høj grad evnen til at fungere godt i teams, på tværs af discipliner og i forskellige lag. På den måde fungerer programmet også som en genvej i karrieren, fordi du hurtigt får lov til at arbejde sammen med folk højere oppe i systemet og i andre discipliner. Det giver en forståelse for, at du er en del af et større maskineri."

Siemens Wind Power

Sidse Legaard Mortensen, 26 år, cand.merc. i international business fra Aarhus Universitet, graduate i Siemens, færdig til september.

"Jeg valgte programmet, fordi jeg så det som en rigtig spændende mulighed som nyuddannet, fordi det giver en rigtig god måde at komme ind i virksomheden på. Man lærer enormt meget og får et bredt indblik i virksomheden på relativt kort tid, og man får et kæmpe netværk. Det er et perfekt afsæt til det næste job, og det er jeg super godt tilfreds med."

"Jeg har set rigtig mange potentialer for at forbedre kommunikationen og planlægningen mellem afdelingerne. Der kan det være en force, at vi har været på begge sider af det og kan gå ind at gøre en forskel og på den måde optimere den måde, virksomheden arbejder på. Jeg vil hellere arbejde med den slags ting, end jeg ser mig selv gå ned i tekniske detaljer. Den dag, det føles naturligt at hoppe ind i en lederstilling, vil jeg se det som en spændende udfordring."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også