Det er svært at være grøn elkunde

Selskaber slår på klimahensyn frem for pris, men tilbuddene er svære at gennemskue.
Foto: SSE
Foto: SSE
AF ANNA GOTTSCHALCK

Elkunder kan i dag frit vælge, hvilket selskab der skal levere deres el.

Men der er kun få hundrede kroners forskel på produkterne, og derfor er flere selskaber begyndt at slå på andet end prisen.

Flere og flere selskaber har i løbet af de seneste år indført flere klimavenlige produkter, men det er svært for kunderne at gennemskue produkternes reelle klimaeffekter. Det er et stort problem, mener Det Økologiske Råd, der nu har grebet til handling.

Ikke særlig brugervenligt

"Elmarkedet er karakteriseret af, at de færreste skifter selskab, fordi der er så små prisforskelle. Det, der kan få folk til at skifte, er, hvis de kan gøre noget i en god sags tjeneste," siger Martin Bøndergaard, der er energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd.

Det Økologiske Råd har ikke tal på, hvor mange kunder der bevidst skifter selskab for at få et mere klimavenligt produkt. Men de elselskaber, der har stået foran supermarkeder for at hverve nye kunder, har fortalt rådet, at 1 af 3 af deres nye kunder, har valgt et klimavenligt produkt.

"Hr. og fru Hansen har ikke en chance for at vide, hvad klimakategorierne på elpristavlen.dk betyder. Det er meget lidt brugervenligt," siger Martin Bøndergaard.

Nyt alternativ

Han bliver bakket op af Søren Dyck-Madsen, der ligeledes er ansat i Det Økologiske Råd og som desuden er medlem af Elreguleringsudvalget.

"Det er min vurdering, at siden - som den er nu - ikke lever op til de krav, som forbrugerne har," siger han.

Derfor har Det Økologiske Råd med opbakning fra Aktive Forbrugere, Danmarks Naturfredningsforening, WWF og Energitjenesten lavet en alternativ forbrugerguide, grøntelvalg.dk.

Her har de taget udgangspunkt i elselskabernes klimatilbud på elpristavlen.dk og har forsøgt at gennemskue formuleringerne, forsimplet det og lavet en bogstavguide.

"Det skal være let at gøre en forskel for klimaet, når man vælger strøm. Derfor har vi lavet grøntelvalg.dk, men vi håber, at siden snart vil blive overflødig, fordi elpristavlen.dk får opdateret sin side, så klimafordelene står tydeligere," siger Martin Bøndergaard.

Anerkender problem

Hos Dansk Energi, der administrerer elpristavlen.dk, er man opmærksom på at hjemmesiden i sin nuværende form kan være svær at gennemskue.

"Jeg anerkender, at det kan være svært for forbrugerne at orientere sig i de klimavenlige produkter," siger Thomas Krogh, der er afdelingschef i Dansk Energi.

Derfor overvejer Elreguleringsudvalget nu at revidere elpristavlen.dk senest i oktober 2014.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter