Dongs slankekur er begyndt

Dongs planer om at skære i omkostninger bærer så småt frugt, og samtidig er aktiver for 3,6 mia. kr. udpeget til salg.
Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Tingene kører efter planen. Det var budskabet fra topchef i Dong, Henrik Poulsen, til det netop aflagte kvartalsregnskab for energikoncernen.

Planen, som Henrik Poulsen fremlagde efter en række dystre regnskaber i 2012, går ud på en kraftig slankekur af den store danske energikoncern, og den er ikke mindst lagt an på omkostningsreduktioner og fraslag af ikke-kerneaktiviteter, som skal være med til at vende skuden økonomiske for det pressede selskab.

Og det er Dong så småt i gang med.

Ser man på omkostningerne først, har Dong 485 mio. kr. under posten "andre eksterne omkostninger", som i første kvartal lander på 1,266 mia. kr. Personaleomkostningerne lander på 844 mio. kr., hvilket blot er to mio. kr. mindre end sidste år, og endelig posten "andre driftsomkostninger" steget fra otte mio. kr. i 1. kvartal 2012 til 26 mio. kr. i de første tre måneder af 2013.

I alt betyder det besparelse på 475 mio. kr.

Det blegner dog i forhold til de penge, som Dong har udset sig, at de kan få via frasalg.

Q1: Vind og olie trækker Dongs indtjening op

Frasalg til flere milliarder

Energikoncernen opgør i regnskabet aktiver for i alt 3,6 mia. kr., som er bestemt for salg - altså en pæn bid af samlede 10 mia. kr., som ledelsen har meldt ud skal findes ved at slanke koncernen.

Aktiverne omfatter offshore eltransmissionsnet i Storbritannien (segmentet Wind Power), der frasælges som følge af lovkrav. Derudover er der koncernens polske vindaktiviteter samt koncernens ejerandel i Stadtwerke Lübeck.

"Der er underskrevet en salgsaftale vedrørende koncernens polske vindaktiviteter, og transaktionen gennemføres endeligt efter konkurrencemyndighedernes godkendelse. Frasalget af offshore eltransmissionsnet forventes gennemført i 3. kvartal 2013. Vi har modtaget et bindende bud på vores ejerandel i Stadtwerke Lübeck, og transaktionen forventes gennemført i 2. halvår 2013," skriver Dong.

Derudover omfatter salgsaktiverne også decentrale kraftvarmeværker, herunder Køge Kraftvarmeværk, Haslev Kraftvarmeværk og DTU Kraftvarmeværk (Thermal Power).

Der er dog ikke sket nogen frasalg i første kvartal.

Dong skruer voldsomt op for investeringerne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også