Efter et alvorligt cykeluheld måtte Aura-direktør tilpasse selskabet og sig selv

En del af den identitet, som var til stede, er nu forsvundet, og det har været nødvendigt for direktøren at genopfinde sig selv og hvad der skal ske i fremtiden.
Carsten Högh Christiansen var sidste sommer ude for et alvorligt cykeluheld, hvor han brækkede det meste af kroppen og fik en hjernerystelse. Det har ikke kun har stor indvirkning på privatlivet, men også hos Aura Energi, hvor de efterfølgende har lavet konkrete strategier for, hvad man gør, hvis en nøglemedarbejder er fraværende i en længere periode. | Foto: Pr Aura
Carsten Högh Christiansen var sidste sommer ude for et alvorligt cykeluheld, hvor han brækkede det meste af kroppen og fik en hjernerystelse. Det har ikke kun har stor indvirkning på privatlivet, men også hos Aura Energi, hvor de efterfølgende har lavet konkrete strategier for, hvad man gør, hvis en nøglemedarbejder er fraværende i en længere periode. | Foto: Pr Aura
AF CHRISTOPHER LANGE

Brækkede albuer, tommelfingre, hofte og en kraftig hjernerystelse.

Det var udfaldet af et cykelstyrt, som Carsten Höegh Christiansen, adm. direktør for den østjyske energi- og fiberkoncern Aura, var ude for i sommeren 2023.

En styrt, der satte tankerne i gang hos den 63-årige direktør, som lå på Aarhus universitetshospital og overvejede, om han nu også havde nået alt, det han ville i løbet at sit liv.

”Det med ikke at have en plan er et problem, hvis der sker noget alvorligt, fordi vi alle sammen løber derudad i dagligdagen. Den del blev bekræftet,” siger Carsten Höegh Christiansen til EnergiWatch.

Han forklarer, at det har givet anledning til, at man hos Aura er begyndt at lægge planer for, hvad der skal ske, hvis en nøglemedarbejder lige pludselig er fraværende.

”Det gælder selvfølgelig for mig selv, men det gælder også for resten af organisationen. Vi skal have en plan, og de skal være formuleret på skrift,” fortæller han.

Uheldet har ikke kun haft betydning for den måde, Aura opererer på, men har i høj grad også haft en indvirkning på Carsten Höegh Christiansens privatliv og selvforståelse som direktør.

En ny identitet

Carsten Höegh Christiansen har altid været glad for at leve et aktivt liv, hvor cyklen blev brugt flittigt.

Den 27. maj sidste år ramte han dog et kloakdæksel, der sendte ham i asfalten og på hospitalet.

Det var først på den anden side af sommerferien efter flere indlæggelser, at han blev udskrevet, da der efter en hofteoperation blev skete et brud på lårbenet. 

Det første stykke tid hjemme igen foregik arbejdet online. 

Med alt corona-pandemien bragte med sig, er Carsten Höegh Christiansen dog glad for, at han fik lært at fjernarbejde.

Stille og roligt blev han mere frisk og kunne sidenhen være fysisk til stede på arbejdet, men stadig i en markant anderledes forstand.

”Som direktør er man vant til at have det prædikat på skjorten og træde ind ad døren med overskud i hverdagen,” siger han.

Han forklarer, at det derfor var hårdt at møde ind på kontoret denne gang med begge arme i gips og i rullestol efterfulgt af gangstativ og i det hele taget være relativt sølle, lyder det.

Omvendt gav det Carsten Höegh Christiansen et nyt billede af, hvor tålmodige og forstående både kollegerne, bestyrelsen og familien var i den svære tid. En behandling han er meget taknemmelig for i dag.

Men han har også måtte erkende, at identiteten som et meget aktivt menneske, er slut.

”Det kræver nogle refleksioner og måske også noget bearbejdning,” siger han.

Han fortæller, at cyklingen i mange år har været hans frirum til at komme ud i naturen, tænke andre tanker og været en form for mental hygiejne.

”Det er jo pludselig væk.” 

Carsten Höegh Christiansen er derfor undervejs i en proces, hvor han nu skal finde noget nyt og måske mindre aktivt at kaste sig over, hvor han tidligere har spillet både guitar og klaver, hvilket kan blive relevant endnu engang, lyder det.

Revisoren, der ikke ville være rodløs

Carsten Höegh Christiansen er uddannet revisor fra Aarhus Universitet og blev i 1991 statsautoriseret.

Efter to år hos et revisionsfirma i London fandt han i 1993 ud af, at den traditionelle revisor ofte aldrig var tilknyttet et særligt selskab, men i stedet blev sendt rundt til alverdens virksomheder.

Han ville i stedet være med ved bordet og følte, at det var mere givende at have det direkte ansvar.

Derfor blev han samme år økonomidirektør for det rådgivende ingeniørselskab, der gennem en fusion blev til Niras.

Omkring årtusindskiftet rykkede han videre til våbenproducent Terma, hvor han var koncernøkonomichef, inden han faldt over en indisk vindmøllevirksomhed, der ville etablere sig på det danske marked.

”Jeg synes det lød enormt spændende med denne her kulturelle dimension og et indisk-ejet globalt selskab,” siger han.

Så han søgte jobbet og blev i 2004 ansat som vicepresident med fokus på økonomi og skulle sammen med 3-4 andre starte det op.

”Det begyndte med et tomt kontor sammen med de andre og en papkasse. Der var ingen procedurer eller systemer eller noget som helst,” siger han.

Han forklarer, at vindmølleindustrien på tidspunktet var i rivende udvikling og han havde op mod 150 rejsedage om året.

Her tilbragte han lidt over fire år inden han i 2009 blev ansat som økonomidirektør i Østjysk Energi, der fusionerede med en række lokale elselskaber i 2014 og blev til Energi, hvor Carsten Höegh Christiansen blev gjort til adm. direktør.

Der er efterhånden ikke meget revisor tilbage i Carsten Höegh Christiansen, der heller ikke savner excel-arkene fra tiden som økonomidirektør. 

Han forsøger faktisk at blande sig så meget som muligt udenom og stoler på, at han har ansat de rette mennesker, der ved meget mere om området end ham selv.

Der hvor mange dog får svært ved at udkonkurrere Carsten Höegh Christiansen er når det kommer til vin.

Vinfacisten

I snart 15 år har Carsten Höegh Christiansen været ellevild med vin i alle dens facetter.

”Det er jo ikke bare vin, der er jo også hele kulturen, det kulinariske, naturen, teknikken og menneskerne, der står bag vinen,” siger han.

Selv da armen lå i gips kunne Carsten Höegh Christiansen finde tid til at nyde nogle af druerne, dog gennem et sugerør.

Han forklarer, at vin er i konstant udvikling og hver årgang er forskellig fra den forrige.

Carsten Höegh Christiansen holder især af den gamle vinkultur fra Frankrig og Italien heriblandt områderne Bourgogne og Piemonte.

Han holder faktisk så meget af den type vin, at selv når den lokale vinhandler prøver at introducere ham for noget nyt og anderledes som bl.a. naturvin, så står Carsten Höegh Christiansen af.

”Jeg tror han kalder mig vinfacist,” lyder det fra direktøren.

Og selvom han efter ulykken har måtte ændre flere hobbyer, så er det ikke planen, at vinen bliver lagt på hylden.

Dog har han efter cykelstyrtet indset, at det måske er på tide at få drukket nogle af de 1500 flasker, der er blevet føjet til samlingen i årenes løb.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også