Ørsted-aktien går til bunds efter dårlige USA-nyheder

Ørsteds aktie falder kraftigt på fondsbørsen onsdag morgen efter amerikansk millliardnedskrivning. (Opdateret)
Foto: Pr/ørsted
Foto: Pr/ørsted
AF RITZAU

En nedskrivning på 5 mia. kr., der potentielt kan stige til 16 mia. kr., i USA får onsdag morgen Ørsted-aktien til at dykke brat på børsen.

Efter aktien onsdag morgen var i forlænget åbning, falder aktien efter godt en halv times egentlig handel med 16,7 pct. til 466,10 kr.

Og det betyder, at Ørsted på en halv time er blevet mere end 40 mia. kr. mindre værd på fondsbørsen.

Milliardnedskrivningerne har fået flere analytikere frem af busken onsdag morgen.

Jenny Ping, der er analytiker hos Citi, påpeger, at nogen måske vil hævde, at problemer relateret til værdiforringelsen allerede er kendt. Men at det ikke er en god nyhed til markedet, da Ørsteds aktiekurs ”allerede var svækket.”

Hun påpeger også, at hun i energisektoren ”foretrækker sol- og onshore-teknologier” ifølge Bloomberg News.

BNP Paribas Exane har sat anbefalingen ned til ”neutral” fra ”outperform” og skåret sit hidtidige kursmål med hele 31 pct. til 535 kr.

Analytiker Harry Wyburd påpeger, at den potentielle nedskrivning på 16 mia. kr. følger januars nedskrivning på 2,5 mia. kr. i USA.

Her valgte Ørsted som følge af projektspecifikke forhøjede anlægsomkostninger, en stigende omkostningsinflation og de stigende renter i 2022 at foretage en nedskrivning på det amerikanske udviklingsprojekt inden for havvind Sunrise Wind.

Analytikeren mener, at investorernes tillid sandsynligvis vil være ”kompromitteret” i nogen tid efter den nye nedskrivning.

Og hos Jefferies betegnes udmeldingen som ”klart negativt”.

Analytiker Ahmed Farman hos Jefferies noterer, at nedskrivningerne svarer til op til omkring 7 pct. af Ørsteds børsværdi, der med lukkekursen tirsdag var på 235 mia. kr.

Han vurderer også, at den senere tids svækkelse af aktiekursen i Ørsted indikerer, at aktiemarkedet ikke har indregnet særligt meget værdi i selskabets kortsigtede amerikanske offshore-pipeline.

Holder dagens kursfald i Ørsted-aktien, vil det være det største nogensinde.

Aktien faldt ved den forrige nedskrivning den 19. januar med 8,7 pct. til 608,50 kr. Det var det næststørste fald i aktien nogensinde - kun overgået af et kursfald på 9 pct. i marts 2020.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs