ARC "skriver danmarkshistorie" med indvielse af CCU-anlæg

Demonstrationsanlægget skal indfange CO2, der skal bruges til dyrkning af tomater hos gartneri på Sjælland.
Både klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) deltog ved indvielsen af ARCs CCU-anlæg. | Foto: Arc Pr
Både klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) deltog ved indvielsen af ARCs CCU-anlæg. | Foto: Arc Pr

Det københavnske affaldsselskab ARC har mandag – under deltagelse af klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) samt overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) –indviet sit demonstrationsanlæg til CO2-fangst og -genbrug. 

Ifølge overborgmesteren kan ingen være i tvivl om, at der skal tænkes anderledes, hvis Danmark skal nå at leve op til sit klimamål – og det gør ARC ved at slå to fluer med et smæk, når den indfangede CO2 efter planen skal bruges ved dyrkning af blandt andet tomater og agurker. 

”Mit håb er, at vi med erfaringerne fra det nye demonstrationsanlæg kan gå videre med at etablere et fuldskalaanlæg, der kan indfange CO2 svarende til et års udledning fra knapt 300.000 biler. Potentialet er utrolig stort for vores klimaindsats,” siger Sophie Hæstorp Andersen i en pressemeddelelse fra affaldsselskabet.

Indvielsen markerer da også et stykke danmarkshistorie, pointerer ARCs bestyrelsesformand Marcus Vesterager.

”Med demonstrationsanlægget skriver vi danmarkshistorie, når CO2 for første gang fanges fra røggassen på et affaldsenergianlæg, sættes under tryk, afkøles og bliver til væske for derefter at blive anvendt hos gartneriet Østervang på Sjælland,” siger han i meddelelsen.

”Mest avancerede teknologi”

Anlægger forventes at være i drift sommeren 2024 og er bygget af virksomheden Pentair, der har i årtier har arbejdet med CO2-fangstanlæg.

Her er der begejstring ovenpå mandagens indvielse af anlægget, som ifølge Henrik Lyhne, global salgsansvarlig i Pentair har den mest ”avancerede og gennemprøvede teknologi på markedet”.

”Perspektivet for demonstrationsanlægget er at klarlægge, hvordan et fremtidigt skræddersyet fuldskalaanlæg kan tilpasses driftsforholdene hos ARC og fjernvarmenettet i hovedstaden,” siger han.

Ifølge ARC vil den indfangede CO2 blive renset til en sådan kvalitet, at den overholder krav fra fødevareindustrien. Dermed kan den bruges til dyrkning hos gartneriet Østervang Sjælland, der en af landet største gartnerier. 

Derudover har affaldsselskabet indgået en aftale med Linde Gas, der afsætter industrielle gasser til ind- og udland, lyder det i meddelelsen. 

”Det er et vigtigt skridt på vejen mod ARCs endemål om at fange CO2 i fuld skala med et potentiale til at bidrage med en markant CO2-reduktion på op til 500.000 tons pr. år,” skriver affaldsselskabet afslutningsvis.

Også brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der repræsenterer fjernvare- og affaldsenergiselskaber samt kraftvarmeværker, peger på et enormt potentiale for CO2-fangstprojekter. Nu håber den, at indvielsen af ARCs anlæg kan sætte skub i et snarlig udspil på CCUS-området fra klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

”Hvis projekterne skal realiseres, er det nødvendigt at have bedre rammer for blandt andet omkostningerne til at transportere og lagre den indfangede CO2, så de samlede omkostninger kommer ned på et rentabelt niveau, hvor det kan betale sig at investere i CO2-fangst for et større antal selskaber,” siger Jannick Hauschildt Buhl, organisationens områdechef for CCUS og PtX, i en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også