Forsyningstilsynet tager sine forbehold i Energinets nye tarifmetode

Tilsynet har godkendt Energinets nye systemtarifmetode, men kun for en seksårig periode. Energinets beregninger bygger på estimater og antagelser, lyder begrundelsen.
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Energinets historiske skifte fra princippet om ens elpriser blandt kunderne til at udstede rabatter til de største forbrugere af strøm får en lunken modtagelse fra Forsyningstilsynet.

For selvom tilsynet godkender det statslige selskabs nye systemtarifmetode, sker det under visse betingelser, skriver tilsynet i en pressemeddelelse. Således bliver metoden kun godkendt for en foreløbig seksårig periode.

”På grund af usikkerhed om grundlaget for tarifreduktionen, har vi bl.a. bestemt, at ordningen kun kan godkendes for en midlertidig periode på seks år, og at Energinet senest to år efter, at ordningen er trådt i kraft, indsender data om de nye storkunders forbrug og redegør for, om tarifreduktionen fortsat kan ske i overensstemmelse med lovgivningens krav om bl.a., at der ikke må ske krydssubsidiering mellem forskellige køberkategorier,” udtaler Forsyningstilsynets direktør, Carsten Smidt.

I dag betaler virksomheder og private husholdninger den samme systemtarif, men det er dette, som Energinet nu vil gøre op med, som beskrevet tidligere på ugen i EnergiWatch.

Det betyder, at storforbrugere af strøm så som PTX-producenter, industrivirksomheder og datacentre kan se frem til store rabatter i tarifferne, mens private husholdninger kommer til at betale mere.

Ifølge Energinets beregninger skal storkunderne fremover betale 10 pct. af den almindelige tarif for den del af forbruget, der overgår 100 GWh årligt.

Men Energinets beregninger baserer sig på en række estimater og antagelser om flere investeringer i PTX-anlæg, som endnu ikke er skrevet i sten, og det ligger til grund for Forsyningstilsynets betingede godkendelse.

Samtidig mener tilsynet, at der er en vis uigennemsigtighed, når det kommer til, hvordan Energinet skal godkende ansøgere til at være med i den nye kategori af storkunder. Skal Energinet have en ubetinget godkendelse kræver det, at selskabet fremsender og får godkendt kriterierne til at blive storkunde til tilsynet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også