Endnu ingen fare ved atomkraftværk efter brud på dæmning

Ifølge atomagentur er situationen foreløbig under kontrol ved Zaporizjzja-værket efter sprængning af dæmning.
Natten til tirsdag har det ukrainske militær oplyst, at der er sket eksplosioner på dæmningen Nova Kakhovka i Ukraine. | Foto: Maxar Technologies
Natten til tirsdag har det ukrainske militær oplyst, at der er sket eksplosioner på dæmningen Nova Kakhovka i Ukraine. | Foto: Maxar Technologies
AF RITZAU

Ukraines statslige atomagentur oplyser tirsdag morgen, at sprængningen af dæmningen Nova Kakhovka i det sydlige Ukraine kan udgøre en fare for atomkraftværket Zaporizjzja.

Men situationen omkring værket er foreløbig under kontrol.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

”Vand fra Kahkovka-reservoiret er nødvendigt, for at værket kan modtage strøm til turbinernes kondensatorer og sikkerhedssystemerne på ZNPP (Zaporizjzja-værket, red.),” skriver atomagenturet Energoatom i en meddelelse på beskedtjenesten Telegram.

Atomagenturet oplyser videre, at kraftværkets reservoir af vand er tilstrækkeligt fyldt. Vandet bruges til nedkøling af atomreaktorerne.

”Klokken 08.00 er vandstanden 16,6 meter, hvilket er tilstrækkeligt til at opfylde værkets behov,” skriver Energoatom.

En lignende melding kommer fra eksperterne i Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA.

Herfra lyder det, at agenturet overvåger situationen omkring dæmningen. Men at der ikke umiddelbart er en direkte risiko for sikkerheden ved Zaporizjzja-værket.

”IAEA er opmærksom på meldinger om skader på Ukraines Kakhovka-dæmning. IAEA’s eksperter ved atomkraftværket Zaporizjzja overvåger situationen nøje. Der er ingen umiddelbar sikkerhedsfare ved værket,” skriver IAEA på Twitter.

Dæmningen Nova Kakhovka ligger på Dnepr-floden.

Den holder på et 18 kubikkilometer stort bassin. Vandet herfra bruges til nedkøling af atomkraftværket Zaporizjzja. Samt til at forsyne borgerne på Krim-halvøen med vand.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass oplyser myndighederne på Krim-halvøen, at halvøens beholdning af vand er ”tilstrækkelig” trods bruddet på dæmningen.

Krim-halvøen har siden 2014 været på russiske hænder. Dengang annekterede Rusland den ukrainske halvø.

Der er frygt for store oversvømmelser efter sprængningen.

Tirsdag morgen er myndighederne begyndt at evakuere indbyggerne i området.

Ukraine og Rusland beskylder hinanden for at stå bag angrebet på dæmningen. Begge lande har også tidligere anklaget modparten for at planlægge at ødelægge Kakhovka-dæmningen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også