Nyt forskningsprojekt skal komme forstyrrelser fra elektriske enheder til livs

Projektet skal fjerne barrierer for den grønne omstilling af el-nettet. 
Opladere til elbiler er nogle af de omformere, som vil få glæde af de softwarepakker det nye forskningsprojekt skal udvikle. | Foto: Finn Frandsen
Opladere til elbiler er nogle af de omformere, som vil få glæde af de softwarepakker det nye forskningsprojekt skal udvikle. | Foto: Finn Frandsen

Vi har dem alle sammen - det der kaldes effektelektronik på fagsprog - men som i daglig tale kendes som opladere til bærbare computere eller elbiler. 

De udfører en vigtig opgave, når de omformer eller konverterer 70 pct. af al elektricitet til den energi, der holder vores apparater og biler kørende i det uendelige, men der er en bivirkning.

For effektelektronikken skaber nemlig forstyrrelser også kaldt elektromagnetisk interferens (EMI). Interferens kan få trafiklys til at fejle, øge energitabet, forstyrre magnetkortlæsere og forårsage fejl i aflæsninger på de millioner af smarte elmålere, der skal understøtte intelligent styring af det europæiske elnet.

Men det vil et nyt forskningsprojekt, som skal udføres af Aalborg Universitet (AAU Energi) i samarbejde med Danfoss Drives A/S, Grundfos Holding A/S, Nordic Power Converters ApS, FORCE Technology og Schaffner EMV AG, finde en løsning på.

Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse. Det er også dem, der delvist finansierer projektet med en investering på 16,7 mio. kr. Hele projektet har et budget på 23,8 mio. kr.

Softwarepakker skal forudse forstyrrelser

Forskningsprojektet skal udvikle softwarepakker, som kan gøre produkter med effektelektronik forenelige med det moderne elnet, så man undgår problemer på grund af interferens.

Et eksempel er en simuleret kredsløbsmodel, der gør det muligt at forudsige forstyrrelser i en oplader, selv uden at vide, hvad der er inde i opladeren.

”Vi vil være i stand til at lave produkter, der problemfrit og gnidningsfrit integreres i elnettet, samtidig med, at de sikrer energi- og omkostningseffektiviteten. Der er ingen tvivl om, at Supra-EMC-projektet vil være et spring fremad for dansk forskning og udvikling,” siger leder på projektet Pooya Davari fra AAU Energi i pressemeddelelsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også