Vestas var igen i 2022 verdens største mølleleverandør

Selvom afstanden mellem Vestas og Goldwind blev indsnævret i 2022, så er den danske vindmølleproducent globalt stadig den der står bag mest nyinstalleret kapacitet. 
Vindmølleproducenten Vestas tager igen topplaceringen som største globale vindmølleproducent. | Foto: vestas
Vindmølleproducenten Vestas tager igen topplaceringen som største globale vindmølleproducent. | Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Trods en faldende markedsandel var danske Vestas også i 2022 den største vindmølleproducent globalt målt på nyinstalleret kapacitet. Og ligesom i 2021 endte kinesiske Goldwind som nummer to, selvom afstanden til Vestas blev indsnævret.

Det viser en rapport fra Global Wind Energy Council, GWEC, efter at en opgørelse fra Bloomberg New Energy Finance i marts havde viste et andet resultat - nemlig at Goldwind havde vippet Vestas af pinden som den største leverandør.

I rapporten fra GWEC opgøres Vestas’ markedsandel til 14,0 pct., hvilket er 3,7 procentpoint lavere end året før, mens Goldwind har øget sin markedsandel med 1,2 procentpoint til 13,1 pct. af de nye installationer.

”Vestas holder fortsat topplaceringen i 2022, takket være den brede geografiske diversificeringsstrategi og den stærke performance inden for landmøller i USA, Brasilien, Finland, Frankrig og Polen,” skriver GWEC i rapporten.

Samlet blev der sidste år installeret 21.575 vindmøller globalt med en kombineret kapacitet på 89.890 megawatt, hvilket var 14 pct. lavere end i 2021.

”Goldwind beholder positionen som nummer to med installation af 11,8 gigawatt globalt i 2022, hvoraf 97 pct. blev opsat på selskabets hjemmemarked og 3 pct. blev opsat internationalt,” skriver GWEC.

På tredjepladsen endte Siemens Gamesa - som det også var tilfældet i 2021.

”Med opsætninger på 26 markeder installerede Siemens Gamesa 9,3 gigawatt ny kapacitet, hvoraf 3 gigawatt var havmøller, hvilket gjorde selskabet til den største leverandør af havmøller i 2022,” skriver GWEC.

GE Renewable Energy rykkede en plads frem i stillingen til en fjerdeplads på bekostning af kinesiske Envision, som endte på femtepladsen. GE nød igen godt af aktiviteten på sit hjemmemarked i USA, hvor selskabet i 2022 installerede 57 pct. af kapaciteten i 2022.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs