Energi Danmark opsiger tre bonus-medarbejdere

Alvorligt tillidsbrud og illoyale handlinger lyder det om baggrunden for, at de tre medarbejdere i Energi Danmark, der stod til bonusaftaler på trecifrede millionbeløn, nu afskediges. 
Foto: Stine Schjøtler
Foto: Stine Schjøtler

Blandt andet fælles opsigelse, hvis ikke særlige betingelser blev opfyldt og sletning af centrale filer og beskeder. 

Det er blandt flere tilfælde af ”kollektiv, illoyal adfærd” som betyder, at Energi Danmark har valgt at opsige de tre medarbejdere, der har indgået en fælles bonusaftale med den daværende adm. direktør uden bestyrelsens viden.

Det oplyser selskabet sammen med Andel og NrGi i en pressemeddelelse. Andel og NRGi ejer sammen Energi Danmark.

”Energi Danmark har oplevet et alvorligt tillidsbrud i form af en række kollektive, illoyale handlinger. Vi har derfor ikke andre valg end at opsige de tre medarbejdere. De tre medarbejderes bonusaftale uden loft er ugyldig, og Energi Danmark fastholder naturligvis dette synspunkt, hvis der skulle blive et retsligt efterspil”, udtaler bestyrelsesformand i Energi Danmark Jesper Hjulmand og næstformand Jacob Vittrup i pressemeddelelsen.

Flere begrundelser

Energi Danmark har sammen med selskabets advokat Gorissen Federspiel foretaget en vurdering af sagen og lister en lang række begrundelser for opsigelserne:

  • Den ugyldige bonusaftale, der havde form af en aktiekøbsaftale, er et resultat af medarbejdernes kollektive pres/tvang. Aftalen var forhandlet med den daværende adm. direktør efter forudgående koordinering blandt medarbejderne, og hvor udkastet var skrevet af den ene medarbejder. Medarbejderne opsagde den 30. juli 2021 kollektivt deres stillinger og informerede den adm. direktør herom via en fælles mail. Samtidig orienterede medarbejderne om, at medarbejderne havde underskrevet aftale om ansættelse hos Norlys Energy Trading. De tilkendegav i den forbindelse, at opsigelserne alene ville blive effektueret, såfremt Energi Danmark ikke matchede de vilkår, som medarbejderne oplyste at have opnået hos konkurrenten. Et sådant kollektivt pres er et brud på medarbejdernes loyalitetspligt overfor Energi Danmark og er ikke lovligt. Ved indgåelsen af aftalen var forhandlingslederen (én af de tre medarbejdere) og dermed medarbejderne vidende om, at den administrerende direktør handlede udenfor sin bemyndigelse.
  • Medarbejderne har insisteret på udelukkende at forhandle og indgå i en kollektiv dialog. Det gælder også for forløbet i marts 2023.
  • Medarbejderne har blokeret for gennemførelse af aftalt møde og tiltag til planlægning af nyt møde i marts 2023. I tiden efter suspensionen har Energi Danmark fortsat taget initiativ til og forsøgt via dialog at indgå en aftale med medarbejderne og deres fagforbund, hvilket har været forgæves.
  • Medarbejderne, konkret deres forhandlingsleder, har medio marts 2023, efter at være indkaldt til møde med Energi Danmarks formandskab, foretaget systematisk sletning af centrale mails og dokumenter til belysning af omstændighederne ved aftalens indgåelse tilbage i juli/august 2021 og dermed dokumenteret manglende vilje til at medvirke konstruktivt til afdækning af faktiske forhold omkring aftalen.

Maks på bonus

”Der er således en generel manglende tillid til, at medarbejderne i fremtiden kan indgå i et konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde med Energi Danmarks ledelse og medarbejdere,” konstateres der i pressemeddelesen. 

Her står der også, at det er Energi Danmarks klare politik, at der er loft på bonusordninger i virksomheden. Derfor vil ingen af de tre medarbejdere modtage en bonusudbetaling for 2022, der overstiger et etcifret millionbeløb.

Og fremover skal der være mere åbenhed og transparens omkring bonusordninger i Energi Danmark. 

”Der må ikke herske tvivl om, at vi er oprigtig ærgerlige over denne sag. En væsentlig læring og erkendelse er, at der er behov for endnu mere åbenhed og transparens omkring bonusordninger i Energi Danmark - såvel internt som eksternt. Derfor implementerer vi nu en række initiativer, der skal skabe større gennemsigtighed. Og så kigger vi fremad og har fokus på at sikre, at Energi Danmark også i morgen er en stærk og kompetent aktør for selskabets erhvervskunder og på de europæiske energimarkeder”, siger bestyrelsesformand i Energi Danmark Jesper Hjulmand og næstformand Jacob Vittrup.

Det indebærer blandt andet eksterne bestyrelsesmedlemmer i Energi Danmarks bestyrelse. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også