Minister vil afvente tiltag trods kritik af tilsyn med elpriser

Statsrevisorerne kritiserer tilsyn med forsyningsselskaber. Risiko for at forbrugere har betalt overpris.
Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
AF RITZAU

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) vil umiddelbart ikke igangsætte tiltag for at imødekomme den kritik, som Statsrevisorerne har rejst mod dem, der fører tilsyn med danske forsyningsselskaber.

Statsrevisorerne har mandag kritiseret Forsyningstilsynet for ikke i tilstrækkelig grad ved hjælp af tilsyn at sikre, at danskere ikke betaler for meget for transporten af el, gas og varme.

Kritikken er blevet udtalt på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen.

Ministeren siger mandag aften i en pressemeddelelse, at han tager sagen ”alvorligt”.

”Rigsrevisionen har rejst kritik af Forsyningstilsynets tilsyn med koncernforbundne aftaler. Her peger de på, at der er plads til forbedringer, hvor Forsyningstilsynet bør lave et mere risikobaseret tilsyn. Det tager jeg alvorligt,” siger Lars Aagaard.

Ministeren fremhæver derefter, at Forsyningstilsynet som følge af kritikken har meddelt, at det i år vil lave forbedringer af tilsynet.

”Jeg har noteret mig, at Forsyningstilsynet i 2023 vil udarbejde en samlet tilsynsstrategi, der fastlægger rammer for et mere risikobaseret tilsyn. Dette vil i sidste ende komme forbrugerne til gode og samfundet til gode,” siger Lars Aagaard.

Statsrevisorernes kritik er rettet mod de cirka 600 forsyningsselskaber, der transporterer el, gas og varme til boliger og virksomheder i Danmark.

Her lyder det blandt andet, at der er risiko for, at forbrugerne har betalt overpris for transporten af el, gas og varme.

”Statsrevisorerne finder det sandsynliggjort, at Forsyningstilsynet kunne have fundet flere lovbrud – og dermed grundlag for påbud til selskaberne om at nedsætte priserne, hvis tilsynet havde arbejdet mere risikobaseret,” lyder det i en beretning.

”Kontrollen med varmeforsyningsselskaberne, som udgør 557 ud af samlet 600 forsyningsselskaber, har stort set været fraværende med kun ét pristilsyn, hvilket udgør en betydelig risiko for forbrugerne.”

Statsrevisorerne retter i sagen ”middel kritik”, som er den tredje hårdeste af sin slags, de kan give.

Af pressemeddelelsen fremgår det, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet nu vil udarbejde en ministerredegørelse til Rigsrevisionen og Statsrevisorerne om, ”hvordan ministeriet vil imødekomme anbefalingerne i beretningen”.

Hvad det indebærer, eller hvornår redegørelsen ventes færdig, fremgår ikke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også