Ørsted-chef: "Vi er længere med flydende havvind, end man lige ser"

Teknologien omkring flydende havvind er stadig ung, men Ørsted er i dialog med potentielle partnere på området, når tiden er inde, siger Ørsteds topchef.
Foto: Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho
AF MARKETWIRE

Området for flydende havvind har kæmpe potentiale. Uden at skulle fiksere møllerne i havbunden, åbner det muligheden for at kunne placere havvindparker på områder med stor vanddybde, hvor det ikke tidligere var muligt.

Teknologien bag er dog fortsat ung, og den installerede kapacitet på globalt udgør blot en brøkdel af de traditionelle havvindmøller.

Hos Ørsted har man langsomt dyppet tåen i det spirende marked, men har ikke lagt sig endeligt fast på en teknologisk platform. Den danske energikæmpe er dog klar, skulle den rette mulighed byde sig.

Det siger topchef Mads Nipper onsdag i forbindelse med selskabets regnskab for fjerde kvartal.

”Der, hvor der faktisk er foregået allermest, er internt i huset. Tidligere var vi industriobservatør, og vi kunne se, at der var nogle markeder, der var ved at modne sig med enormt potentiale, så det vil vi have fat i. Derfor gjorde vi det, at vi har bygget en betydelig organisatorisk muskel og taler med de rigtige spillere og potentielle partnere.”

Ørsted har en række konkrete samarbejder med spillere inden for flydende havvind, som man håber på at komme videre med i løbet af 2023.

Det danske selskab valgte dog ikke at gå ind i den seneste store udbudsrunde, da der ud for Californiens kyst var flydende vindparker med kapacitet på op mod 4,5 gigawatt på bedding.

- Vi valgte ikke at gå ind i Californien, fordi vi mener stadig, at der er betydelige muligheder på østkysten, som har færre kompleksiteter. Plus at de nettilslutninger og havnekapaciteter, der er i Californien, var udfordrende - kombineret med en vanddybde på over en kilometer. Men vi er langt - også længere end man lige kan se, lyder det fra Mads Nipper.

Han slår dog fast, at Ørsted er klar på at skalere på området.

- Vi kommer til at have musklerne til at skalere. Men vi har bevidst valgt ikke at lægge os fast på en bestemt teknologi, for vi mener ikke, at der er én vindende teknologi. Men vi er klar, hvis den rigtige mulighed byder sig, siger han.

Der mangler dog fortsat nogle mere gunstige rammer, før flydende havvind kan måle sig med den traditionelle tilgang.

- Alle er klar over, at der skal være særlige støtteordninger til at komme i gang med flydende havvind, for det er ikke konkurrencedygtigt med bundfikseret havvind.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også