Ørsted-chef: Tilfredse med året men ikke med indtjeningsmixet

”Mixet i vores indtjening ser noget anderledes ud, end vi havde regnet med, lyder det fra Mads Nipper, der fortæller, at forklaringen herpå er ineffektive afdækninger - såkaldte hedges.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE

Ørsted kom ud af 2022 med en rekordhøj indtjening på markante 32,1 mia. kr. Den del er topchef Mads Nipper godt tilfreds med. Men ser man på, hvilke divisioner pengene kom fra, så kunne det være bedre.

Sådan lyder det fra Mads Nipper i forbindelse med selskabets regnskab for fjerde kvartal og dermed hele 2022 onsdag morgen.

”Vi er tilfredse, for det er et rekordresultat og højere end den originale prognose for året. Det er det korte svar. Men der er selvsagt også ting, vi er mindre tilfredse med. Mixet i vores indtjening ser noget anderledes ud, end vi havde regnet med. Vi er endt med - primært på grund af noget teknisk - at få et betydeligt dårligere resultat i vores Offshore-forretning, og til gengæld har vores øvrige forretning leveret over forventet,” siger Mads Nipper til MarketWire.

”Så overordnet set er vi tilfredse, men ikke med mixet,” lyder det videre.

Ørsteds flagskibsdivision - havmølleforretningen Offshore - har gennem året været ramt af de volatile energipriser, der har ført til såkaldte ineffektive afdækninger - såkaldte hedges. Sådan så billedet også ud i fjerde kvartal, men det ventes snart at vende til det bedre.

”Det er vores forventning, at det er betydeligt mindre allerede. Helt forenklet sagt, så er der to typer ineffektivitet: Volumen-ineffektivitet, hvor vi har afdækket for mere, end vi har kunnet producere, og derfor har måtte købe mængder ind i et markedet, hvor priserne har været høje. Det, vi har der, det er tabt og kommer ikke tilbage.”

”Så er der det, der hedder pris-ineffektivitet, der har vi for en stor dels vedkommende været nødt til at udgiftsføre et tab, hvor vi ved, at vi får en tilsvarende indtægt senere hen. Det er noget, som i højere grad er en tidsforskydning af indtjeningen,” siger Ørsted-direktøren.

Ifølge Mads Nipper gik Ørsted ind til 2022 med næsten 100 pct. afdækket. Risikoen er nu omkring 85 pct.

”Det betyder, at vinden skal blæse 15 pct. mindre i England, end den plejer, for at det får en finansiel effekt, og det er meget sjældent, at det sker. Så på den måde er risikoen betydeligt lavere,” siger han.

Derudover er Ørsted også i gang med at implementere et nyt framework for afdækninger, der betyder, at selskabet kun vil hedge 2 år frem mod tidligere 5 år. Samtidig vil afdækningerne aldrig komme over 70 pct.

”Det mindsker risikoen for ineffektive hedges. Risikoen består, men den er ikke tilnærmelsesvis lige så stor som i 2022,” siger Mads Nipper.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også