Topchef forlader Uniper efter salg

Salget af Uniper til den tyske stat har ført en lang række opsigelser med sig. Både den adm. dirketør og driftsdirektøren siger farvel.
Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix/AFP / AFP
Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix/AFP / AFP

Selvom Uniper nu skulle have gennemgået såkaldte stabiliseringsforanstaltninger med en nationalisering, betyder det ikke, at der er kommet helt ro på selskabet.

Nu benytter driftsdirektør, David Bryson, og den adm. direktør, Klaus-Dieter Maubach, sig af sin særlige ret og har opsagt deres stillinger hos det tyske selskab, fortæller selskabet i en meddelelse.

Klaus-Dieter Maubach kalder den tyske stats indtræden som majoritetsejer af selskabet for starten på en ny fase.

”Der skal ske en strategisk omlægning af virksomheden, og der er ingen tid at spilde. Jeg er overbevist om, at nu er det rigtige tidspunkt at rydde vejen for en ny bestyrelse, som skal klare de nye udfordringer efter de nye stabiliseringsforanstaltninger,” siger han.

David Bryson har været en del af Uniper siden 2008.

Begge bliver i deres stillinger, til der er fundet en afløser, lyder det.

Flere nye ansigter

Udover at Uniper skal finde nye folk til at besætte de to poster, skal der generelt ske en omrokering, efter Fortum solgte selskabet til den tyske stat i slutningen af året.

Det betød nemlig, at Unipers finansdirektør Tiina Tuomela har sagt ja til at overtage den position i Fortum fra april. Samtidig udløber vicedirektør Niek den Hollanders kontrakt i slutningen af maj, så også her skal der findes nye ansigter.

Næstformand i bestyrelsen, Harald Seegatz, er ærgerlig over kollegaernes afgang.

”Vi har alle været igennem en svær tid sammen, men nu ser vi fremad. I den kommende periode fortjener Uniper-teamet en bestyrelse, som vil forme Unipers fremtid med omfattende ekspertise og erfaring,” siger han.

Energikrise førte til nationalisering

Aftalen om salg fra finske Fortum til den tyske stat kom på plads i september sidste år, og i december gik det endelige salg så igennem ved en ekstraordinær generalforsamling.

I den forbindelse blev der truffet beslutning om kapitalforhøjelse, således at alle nyudstedte aktier af den tyske stat for 1,70 euro pr. aktie. Dermed erhvervede en tyske stat alle Fortums cirka 293 mio. aktier i Uniper SE for 1,70 euro pr. aktie, et samlet vederlag på cirka 500 mio. euro.

Uniper har længe været plaget af energikrisen, da selskabet er den største importør af russisk gas i forbundsrepublikken og blev hårdt ramt af markant færre russiske gasleveranceri løbet af sommeren 2022.

Fortum har siden 2017 arbejdet på at opkøbe aktierne i tyske Uniper.

Selvom salget har ført til store tab for Fortum, får det finske selskab får dog fortrinsret til at købe Unipers svenske vand- og atomkraftaktiver, skulle det tyske selskab ønske at frasælge dem inden udgangen af 2026.

Uniper-salg får sidste punktum

Fortum ender med at have tabt 45 milliarder på Uniper-ejerskab

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også