Debat: Vejledning og vildledning om brugen af SF6-gas

I en tid, hvor elektrificering og udbygning af elnettet er en central del af den grønne omstilling, er det under al kritik, at betroede rådgivere er med til at give grønt lys til de mindst klimavenlige løsninger i vores forsyningsanlæg, mener produktchef hos Eaton, Henrik Wilhøft.
Foto: PR
Foto: PR
Af Henrik Wilhøft, produktchef, Eaton Danmark

Både klimakampen og Europas frigørelse fra russisk gas kræver øget elektrificering. Det betyder, at der skal kobles flere hundrede nye forsyningsanlæg til vores elnet. Paradoksalt nok – betyder det også, at mængden af drivhusgasser i atmosfæren stiger.

For den SF6-gas, der i dag findes i vores forsyningsanlægs elektriske koblingsudstyr, bidrager nemlig hele 23.500 gange mere til drivhuseffekten, end CO2 gør. Ifølge Energistyrelsen udledte Danmark i 2019 SF6-gas, der svarer til 70.000 ton CO2. Og med en levetid på flere tusinde år i atmosfæren, er det noget, der for alvor kan mærkes på klimakontoen.

Endnu værre er det dog, at nogle af de virksomheder og forsyningsselskaber, der bruger høj- og mellemspændingsudstyr, bliver udsat for misvisende rådgivning og fejlinformation, der fremmer brugen af SF6, selvom der længe har eksisteret gode, grønne alternativer på markedet.

Jeg er flere gange stødt på udbudsmateriale til både offentlige og private kunder, der specifikt kræver brugen af SF6 som isolationsmateriale. Og det er på trods af, at vi kender til dens kraftige påvirkning på globale opvarmning, og at der ikke er nogen evidens for, at SF6 skulle være bedre egnet end de andre alternativer på markedet. Jeg møder ovenikøbet flere og flere i forsyningsbranchen, der selv efterspørger SF6-fri løsninger.

Derfor er det under al kritik, at virksomheder og offentlige instanser bliver vildledt – undskyld vejledt – af deres betroede rådgivere til at vælge de mindst klimavenlige for ikke at sige ekstremt klimaskadende løsninger. Helt uden grund. Der er i mange tilfælde tale om socialt ansvarlige virksomheder og selskaber, som på mange andre punkter gør en aktiv indsats for at mindske deres klimaaftryk.

Forhåbentligt løser problematikken snart sig selv, når EU igen genoptager diskussionen om at forbyde brugen af SF6-gas i elektrisk koblingsudstyr. Jeg håber, vi kan se frem til et totalforbud allerede i løbet af 2023.

Men indtil da, vil jeg opfordre alle, der bruger høj- og mellemspændingsanlæg til at ruske op i deres rådgivere og stille krav om uvildig og gennemsigtig information, når det kommer til isolation og anlæggenes negative påvirkning på klimaet. Tiden er inde til, at industrien får øjnene op for SF6-fri alternativer. Og valg og vejledning gør en kæmpe forskel.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også