EnergiWatch

Analytiker: Prisloft på el kan koste Ørsted dyrt

Det potentielle tab kommer af, at Ørsted benytter gasprisen til at lave prisafdækninger på elproduktionen fra selskabets store vindparker i Storbritannien.

Foto: Ørsted / PR

Ørsteds langsigtede prisafdækninger kan ende med at koste selskabet dyrt, hvis der bliver indført et prisloft på elprisen, mens gasprisen får lov at være ureguleret.

Det vurderer Danske Banks analytiker Casper Blom i en analyse.

”Med de nuværende markedspriser vurderer vi, at det kan føre til et tab på 6 mia. kr.,” skriver Casper Blom.

Det potentielle tab kommer af, at Ørsted benytter gasprisen til at lave prisafdækninger på elproduktionen fra selskabets store vindparker i Storbritannien, da der historisk set har været en meget tæt sammenhæng mellem el- og gasprisen.

Men EU arbejder i øjeblikket på en række tiltag, der skal give forbrugere og virksomheder en hjælpende hånd i den nuværende energikrise. Energipakken inkluderer blandt andet et prisloft på 200 euro per megawatt-time (MWh).

”Sådan en proxy-afdækning burde fungere fint, så længe der ikke sker noget uventet, men hvis prisen på el bliver reguleret, mens prisen på gas ikke gør, så kan værdien af afdækningen ændre sig hurtigt,” skriver Danske Bank-analytikeren.

Han pointerer dog, at det langt fra er sikkert, hvad der vil ske, da der ikke findes mange detaljer om Ørsteds proxy-afdækninger.

Det er dog sikkert, at netop prisafdækninger kostede Ørsted dyrt i selskabets Offshore-division i andet kvartal. På grund af regnskabspraksis skal ineffektive prisafdækninger nemlig bogføres med det samme, og derfor kan Ørsted også blive ramt i tredje kvartal - selvom afdækningerne først udløber i 2025-26.

Danske Bank har forsat en købsanbefaling af aktien og et kursmål på 940 kr.

”Et tab på 6 mia. kr. er kun 2 pct. af markedsværdien, og derfor fastholder vi vores købsanbefaling og kursmål,” fremgår det.

Energiselskaber advarer mod prisloft på el

EU-Kommissionen vil indføre loft på elpriser

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs