EnergiWatch

Macron: Putin vil lade atomkraftværk blive inspiceret

Emmanuel Macron og Vladimir Putin har fredag talt sammen. Her var situationen i Zaporizjzja på dagsordenen.

Foto: POOL/REUTERS / X80003

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har luftet sine bekymringer om situationen ved et ukrainsk atomkraftværk i et opkald med Vladimir Putin.

Det oplyser det franske præsidentkontor.

Situationen drejer sig om atomkraftværket Zaporizjzja. Kraftværket, der er Europas største af slagsen, blev i marts overtaget af russiske styrker.

Siden da har Det Internationale Atomagentur (IAEA) advaret om en mulig atomkatastrofe ved kraftværket. Blandt andet fordi både Ukraine og Rusland har beskyldt hinanden for at affyre missiler i nærheden af det.

Fredag er den russiske præsident Putin angiveligt gået med til at lade et hold af eksperter fra IAEA inspicere kraftværket. Det oplyser Macrons kontor.

Det sker, på samme dag hvor Ukraines atomkraftoperatør har advaret om, at Rusland har planer om at slukke for kraftværket.

Det er ifølge ukrainerne en kompleks operation, der kan ende i en katastrofe.

Det russiske præsidentkontor oplyser fredag, at både Macron og Putin opfordrer IAEA til at inspicere kraftværket ”så hurtigt som muligt”.

”Rusland bekræfter, at man er klar til at give agenturets inspektører den nødvendige assistance,” lyder det i en udtalelse fra præsidentkontoret.

Fredagens samtale mellem Putin og Macron var den første mellem de to i næsten tre måneder. Putin sagde i samtalen blandt andet, at Rusland har problemer med at få eksporteret fødevarer og gødning.

Da en aftale 22. juli blev indgået om ukrainsk korneksport, blev der også lavet en aftale om, at Rusland skulle få lov til at eksportere netop fødevarer og gødning. Også selv om der er indført sanktioner mod landet.

Det er den aftale, som Putin altså ikke mener bliver overholdt.

Atomkraftværket Zaporizjzja står normalt for en femtedel af Ukraines årlige elproduktion. Før invasionen havde det 11.000 ansatte. Af sikkerhedshensyn har Ukraine ikke villet oplyse, hvor mange ansatte der er aktuelt.

Buffett-selskab vil købe op mod 50 pct. af Occidental Petroleum

Niras opruster på havvind i Sverige

Sjællandsk gods allierer sig med Siemens Gamesa om Power-to-X-anlæg

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs