EnergiWatch

EDF får skåret 1/4 af kursen efter fransk elpris-intervention

Det statsejede energiselskab har taget en voldsomt dyk på børsen fredag formiddag.

Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters / X00217

EDF åbnede fredag morgen med et kursdyk på 25 pct., efter at den franske regering har bedt den franske elforsyningskoncern om at skærme husholdningerne fra de stigende engros-elpriser.

Det kan koste EDF, der er knap 85 pct. ejet af den franske stat, op til 8,4 mia. euro afhængig af markedsprisen, skriver Bloomberg News.

Faldet til EDF er kl. 9.55 reduceret til 22,2 pct. til 8,05 euro.

Torsdag aften meddelte den franske finansminister Bruno Le Maire, at Frankrig vil begrænse prisstigningen på elektricitet til 4 pct. Uden tiltaget ville elprisen været steget 35 pct. fra 1. februar.

Regeringen har blandt andet givet EDF besked på at sælge mere af selskabets billige atomkraft til mindre konkurrenter.

Hos analytikerkorpset er analytikerne også negativt overrasket over udviklingen, hvor finanshuset Bernsteins Meike Becker kalder det et "worst case"-scenarie for EDF.

"Der er nu to udfald, hvor EDF bliver nødt til at købe volumen til højere priser, hvoraf den ene er politikdreven," vurderer Bernstein.

Bernstein bemærker også, at den politiske intervention er diametralt modsat af den franske regerings mål på mellemlang sigt om at styre EDF mod roligere farvande med en stærk balance til grønne investeringer samt at skabe en positiv historie omkring atomkraft forud for beslutninger om at bygge nye reaktorer.

Produktionen falder fra atomkraftværker

Separat meddelte EDF torsdag aften også, at flere af selskabets atomkraftreaktorer vil være offline i længere tid, da de skal repareres.

Det har fået selskabet til at skære sine forventninger til elproduktionen fra atomkraftreaktorerne med 8 pct.

Det truer ifølge Blooomberg News med at sende de i forvejen historisk høje elpriser endnu højere op.

Fredag morgen bliver elpriserne i både Tyskland og Frankrig sendt markant højere efter meldingen fra EDF.

Den tyske februar-kontrakt stiger ifølge Bloomberg News med 22 pct. til 235,50 euro per megawatttime, mens den franske kontrakt med levering i april til juni stiger med 24 pct. til 191 euro.

Frankrig sætter loft over prisstigninger på elektricitet

Defekter tvinger EDF til at stoppe sin femte atomreaktor 

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs