EnergiWatch

Ørsted indgår joint venture om polske havvindlicenser med lokal energigigant

De to partnere vil i fællesskab deltage i den kommende auktion om leje af havbund i den polske del af Østersøen, fremgår det af meddelelse.

Foto: Ørsted / PR

Ørsted har underskrevet en hensigtserklæring med Polens største privatejede energiselskab Ze Pak om at oprette et joint venture, ligeligt ejet, som skal byde på havvindlicenser i den polske del af Østersøen.

Det oplyser Ørsted i en meddelelse.

De to partnere vil i fællesskab deltage i de kommende auktion om leje af havbund i den polske del af Østersøen, og skulle Ørsted og Ze Pak vinde auktionen her, vil de også give bud ved de kommende auktioner om differencekontrakter til havvindprojekter. De auktioner ventes at blive afholdt i 2025 og 2027.

Polen har endnu ingen elproduktion fra havvind, men har et mål om at have opstillet 5,9 gigawatt i 2030 og 11 gigawatt i 2040. I dag udgør kul 70 pct. af landets strømproduktion, og det er målet, at det niveau skal sænkes til 11-28 pct. i 2040, oplyser Ørsted.

"Polen er et strategisk vigtigt marked for Ørsted, og vi håber at kunne øge vores tilstedeværelse og investeringer yderligere for at hjælpe Polen med at høste den grønne energi, som er tilrådighed i rigelige mængder i Østersøen, udtaler Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted," i meddelelsen.

Oprettelsen af joint venture-selskabet kræver myndighedernes godkendelse.

Ørsted har i forvejen et samarbejde i Polen med PGE, hvorigennem havvindparkerne Baltica 2 og 3 er under udvikling. De to projekter skal levere 2,5 gigawatt i samlet kapacitet, såfremt de endelige investeringsbeslutninger træffes.

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs