EnergiWatch

Ny aftale skal sende mere overskudsvarme ud i radiatorerne

En ny politisk aftale skal gøre det lettere at udnytte overskudsvarmen fra supermarkeder og datacentre.

"Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem," lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen. | Foto: Finn Frandsen

Når kølediskene i supermarkederne kører, og datacentrenes servere behandler data, bliver der skabt varme.

I fremtiden skal en større del af den overskydende varme udnyttes til at varme radiatorer rundt om i danske hjem.

Det er hensigten med en ny bred aftale, som regeringen og en række partier har indgået.

"Det kan måske lyde mærkeligt, men køledisken i det lokale supermarked kan faktisk være med til at holde radiatoren varm," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

"Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet."

Prisloft skal sikre stabile rammer

Den nye aftale betyder, at leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremover kan aftale en pris direkte med hinanden.

Det kræver dog, at de samlede udgifter til udnyttelsen af overskudsvarmen holdes under et fastsat prisloft for, hvor meget det vurderes at koste, hvis fjernvarmeselskabet skulle producere varmen på anden vis - for eksempel ved at investere i en varmepumpe.

Det skal give stabile rammer for regulering af prisen på overskudsvarme.

Samtidig bliver små virksomheder med en overskudsvarmekapacitet under 0,25 megawatt - det svarer til, at 10-25 husstande kan holdes varme på en kold vinterdag - fritaget for prisregulering.

Det kommer særligt overskudsvarme fra supermarkeder og mindre datacentre til gode.

Dansk Industri er begejstret

Den nye aftale bliver kaldt "en kæmpe gevinst for klimaet" af Dansk Industri, der er landets største erhvervsorganisation.

Dansk Industri har før anslået, at yderligere op mod 128.000 énfamiliehuse kan blive opvarmet af overskudsvarme gennem fjernvarmenettet. Dermed skal der bruges mindre energi fra andre kilder som kul eller biomasse.

"Det er en kæmpe gevinst for klimaet. Det viser vejen til fremtidens grønne samfund, hvor produktionen af energi og forbruget er koblet sammen på en helt anden måde end i dag."

"På den måde får vi endnu flere grønne eksempler, som vi kan vise frem til resten af verden," siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

Den nye aftale træder i kraft i 2022.

Overskudsvarme fra PTX kan levere 20 pct. af den danske fjernvarme 

Hjørring vil hente overskudsvarme fra virksomheder i ny energiplan

"Forbedret" lov om overskudsvarme risikerer at lamme branchen 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs