EnergiWatch

Analytikere om mulig Norlys-investor: Det hander om timing og ego

Norlys' drøm om at få en minoritetsaktionær giver panderynker hos to teleanalytikere. Selskabet har ikke umiddelbart brug for hverken penge eller en makker.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/Ritzau Scanpix

Det kan handle om timing. Og det kan handle om ego.

Sådan lyder analysen fra to teleanalytikere, efter at det i går kom frem, at Norlys kigger rundt efter en investor, der måske kan have interesse i at købe sig ind i selskabets fibersatsning.

Ifølge Børsen har Norlys ligefrem hyret investeringsbanken J.P. Morgan som rådgiver i processen, der kan vise sig kompliceret, fordi Norlys ikke er et aktieselskab, men derimod et andelsselskab med et repræsentantskab, hvis interesser kan stritte i alle mulige retninger.

I første omgang blev tiltaget udlagt som et aggressivt træk fra Norlys, der kan sætte fart på fiberudrulningen i konkurrence mod TDC Net.

Men meldingen vækker undren hos to analytikere, som ITWatch har talt med.

"Jeg opfatter dette som en prøveballon. De har sikkert talt med nogen allerede, og nu vil de se, hvad der i øvrigt kommer ind af tilbud. Det handler måske om timing. Der bliver investeret meget i selskaber, der udruller fiber i Europa netop nu, og timingen kan være god, fordi der er mange penge i markedet i øjeblikket, siger Fredrik Jungermann, der driver analyse- og konsulentvirksomheden Tefficient.

Samme melding kommer fra John Strand, direktør i Strand Consult. Han peger på, at Norlys allerede sidste år meldte ud, at man ønskede at købe et mobilselskab, men at at de har vist sig svært, fordi de to oplagte opkøbskanditater, Telia og Telenor, giver overskud og tjener penge på det danske marked, og fordi det regulatorisk vil være kompliceret for Norlys at købe op.

"Derfor handler det om at redde sin ære. Man ville købe et mobilselskab. Det gik ikke. Så nu ønsker man at synligegøre den værdi, der ligger i fiberen og det kan man gøre ved at få en investor til at værdisætte fiberen," siger John Strand.

Han kan slet ikke forstå, hvorfor det overhovedet skulle være relevant for Norlys at få flere penge i kassen, da selskabet i forvejen er velkonsolideret, og fordi Norlys netop ikke er børsnoteret, hvorfor investeringen ikke kan sammelignes med en likvid aktie, der kan omsættes.

"Det handler om ego. De vil gerne opskrive værdien af deres fiberinvesteringer, og de vil gerne prissættes af en investor. Men de vil formentlig ikke sælge, når det kommer til stykket," siger John Strand.

Fredrik Jungerman peger derimod på pensionskasser som mulige investorer.

"Hvis de skal finde en investor, skal det være en, der er vant til at arbejde med en kompliceret konstruktion, som et andelsselskab kan være. Det kan være hollandske eller canadiske pensionskasser, som heller ikke selv er børsnoterede. Jeg gætter på, at Norlys ved, at de skal investere mange år frem med at forfine og forgrene deres fiber og nu kan se, at de kan få langsigtet kapital ind, men samtidig bevare kontrollen," siger han.

Norlys er en blandt flere selskaber, der i øjeblikket arbejder på at grave fiber ned i den danske muld. TDC Net og Fibia graver også, og det gør tillige flere andre mindre spillere. Det er imidlertid dyrt at grave, og derfor er der værdi i at komme først frem til kunderne.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ITWatch)

Medie: Norlys åbner for ny fiber-ejer

Green Hydrogen Systems er Norlys' flødeskum på kagen

Norlys blæser til vækst på fibermarkedet

 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs