EnergiWatch

Equinor, Horisont Energi og Vår Energi laver aftale på storstilet ammoniakprojekt

De tre selskaber vil i fællesskab udvikle Barents Blue-projektet, der skal være Europas første store produktionsanlæg til blå ammoniak.

Foto: Tek3d

Barents Blue-projektet begynder så småt at skride fremad. Nu har Horisont, der er initiativtager til projektet, fået to vigtige samarbejdspartnere på plads i form af de to største olie- og gasproducenter i Barentshavet.

Equinor og Vår Energi er således gået med i projektet, hvor de skal levere naturgas til produktionen.

Det oplyser Horisont Energi i en meddelelse.

"Denne aftale indebærer, at vi nu går videre med Barents Blue-projektet sammen med to industrielle partnere, der har en stærk lokal tilstedeværelse. De har et langsigtet perspektiv og omfattende erfaring med store og komplekse tekniske projekter. Dette er stort skridt fremad for Barents Blue," siger Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, adm. direktør for Horisont Energi.

Barents Blue skal producere ammoniak baseret på naturgas, der skal kunne bruges til flere formål, herunder til gødskning, kemikalieindustrien samt som bærer af brint. Målet er en produktion på 3000 tons blå ammoniak om dagen i 2025.

Efter planerne skal over 99 pct. af CO2'en i procesgassen opfanges og lagres permanent i Polaris-reservoiret under havbunden udenfor Finnmark.

Udviklingen af anlægget bygger på Haldor Topsøes SynCOR Ammonia-teknologi, som gør det muligt for anlægget at omdanne gas til blå ammoniak med næsten nul emissioner.

Anlægget forventes klar til produktion i 2025.

Nordiske selskaber går sammen om ammoniakprojekt

Norsk selskab får Enova-støtte til storskala ammoniakproduktion med Haldor Topsøe 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs