EnergiWatch

Fortum sælger fjernvarmeforretning for milliarder

Det finske energiselskab har solgt sin fjernvarmeforretning i Baltikum.

Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

Til en pris for 800 mio. euro, 5,95 mia. kr., har Fortum solgt sin fjernvarmeforretning i Baltikum til Partners Group.

Fortum leverer fjernvarme til fem byer i Baltikum. Det drejer sig om Tartu og Pärnu i Estland, Daugavpils og Jelgava i Letland og Klaipeda i Litauen. Handlen omfatter salget af fire kraftvarmeværker samt en andel på 49 pct. af kraftværket Kaunas i Litauen.

Med salget følger også 271 medarbejdere til Partners Group, der er et investeringsselskab, som siden 1996 har investeret over 145 mia. dollar i alt fra ejendomme til infrastruktur på vegne af sine klienter.

Det er ikke første gang, at Fortum sælger ud af varmeforretningen. Det samme skete i 2020, hvor Fortum solgte sin fjernvarmeforretning i Joensuu og Järvenpää i Finland.

"Frasalget er i tråd med vores optimering af porteføljen og følger vores vellykkede frasalg i Finland i 2020. Aktiverne skabte stor interesse blandt købere, da overgangen til lavere CO2-intensitet for disse aktiver stort set er gjort," udtaler Per Langer, der er Executive Vice President for City Solutions i Fortum, i en meddelelse.

Fortum skriver i meddelelsen, at de forventer at få en skattefri kapitalgevinst i omegnen af 240 mio. euro i deres City Solutions segment i andet kvartal af 2021 som følge af salget.

Handlen afventer myndighedernes godkendelse, men den forventes netop at blive afsluttet i andet kvartal af 2021.

Allerede tilbage i juni 2019 annoncerede Fortum, at selskabet overvejede sine strategiske muligheder for fjernvarmen i Estland. I februar 2020 tilføjede Fortum så fjernvarmeforretningen i de øvrige baltiske lande til overvejelserne.

I meddelelsen oplyser Fortum, at forretningen indbragte et driftsresultat, EBITDA, på 54 mio. euro.

Løftet af Uniper

Tidligere i dag kunne Fortum offentliggøre sit årsregnskab, der bød på en markant fremgang, når det tyske selskab Uniper, der blev konsolideret den 31. marts 2020, regnes med.

Af regnskabet fremgik det, at omsætning er steget til 49,01 mia. euro mod blot 5,44 mia. euro i 2019. Heraf har Uniper bidraget med 44,5 mia. euro.

Selvom der ikke helt er tale om den samme stigning i procenter for driftsresultatet, EBITDA, er det alligevel at finde i et nyt luftlag.

Her lyder resultatet nemlig på 2,43 mia. euro mod 1,766 mia. euro. Unipers bidrag til posten er på 856 mio. euro.

På bundlinjen henter det finske selskab et overskud på 1,855 mia. euro mod et plus på 1,507 mia. euro året før. Det sker selvom posten for jointventure og associerede selskaber går tilbage til 656 mio. euro fra 744 mio. euro. Tilbagegangen på posten bliver hovedsageligt tilskrevet, at Uniper indgik officielt i regnskabstallene fra den 31. marts 2020.

"Året 2020 vil først og fremmest blive husket for Covid-19-pandemien, der rystede verden og påvirkede liv og levebrødet for mennesker over hele kloden. Mens forsyningssektoren, og Fortum mere specifikt, også var påvirket af pandemien led vi klart mindre end mange andre sektorer og virksomheder," udtaler den adm. direktør og formand Markus Rauramo i forbindelse med regnskabet.

Uniper løfter Fortum til nye højder

Uniper leverer "outstanding" regnskab 

Mere fra EnergiWatch

Dansk udbud ender i forventet fiasko

Trods 1,2 mia. kr. i puljen tiltrak det teknologineutrale udbud ikke et eneste bud. En naturligt resultat af en ubrugelig udbudsmodel, fastslår Dansk Energi, der i lighed med flere af de største aktører vil have puljen overført til forlængelse af udligningsordningen.

Wind Denmark jubler over tomt udbud

Det fuldstændige fravær af bud i det teknologineutrale udbud viser, at der ikke er behov for statslig understøttelse af landvind, mener organisationen, der dog også kritiserer udformningen af udbuddet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs