I 2020 blev varmepumper i fjernvarmen mainstream

Båret af dampende fra den hedengangne Energispareordning blev kapaciteten af varmepumper i fjernvarmen ganget med 3,5  i 2020 til i alt 454 MW.
Foto: PR / Hofor
Foto: PR / Hofor

Fra kuriosum til mainstream.

Om noget kommer 2020 til at stå som året, hvor varmepumperne gjorde sit indtog i den danske fjernvarme. Ved indgangen til 2020 stod der 41 varmepumper på i alt 104 MW rundt omkring i landet.

Ved indgangen til 2021 var der føjet 77 varmepumper til den portefølje. Og de nye varmepumper har desuden fået markant større muskler end tidligere. Sammenlagt har de nemlig næste firedoblet kapaciteten til 454 MW. Det viser et notat fra Dansk Fjernvarme.

Ifølge analysechef i lobbyorganisationen Dansk Fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, Jesper Koch, er etableringslysten i sektoren "nærmest gået amok".

"Det er i høj grad den lavere elvarmeafgift, der har gjort det økonomisk rentabelt for flere af fjernvarmeselskaberne at investere i store, kollektive varmepumper, og vi kan bl.a. se et mønster, hvor den kollektive varmepumpe nu bliver grundlast, mens biomasse bliver brugt til spidsbelastning," forklarer Jesper Koch i en pressemeddelelse.

Årsagen til den eksplosive vækst i varmepumper vurderer Jesper Koch dog er den nu afsluttede Energispareordning, som fjernvarmeselskaberne ville have det sidste ud af. Derfor forventer han ikke, at væksten fortsætter ind i 2021.

2021 har dog allerede markeret sig som lidt af et gennembrudsår for større varmepumper. Esbjerg valgte forleden Man Energy som leverandør af en 50 MW havvandvarmepumpe, der skal levere grundlast, når Esbjerbværket sendes på pension i 2023.

Samtidig er Farum Fjernvarme i gang med de afsluttende test af deres 16,1 MW varmepumpe, som forventes overdraget i februar. De indledende tests af den nordsjællandske varmepumpe har allerede medført, at fjernvarmeselskabet har sænket varmeprisen med, hvad der svarer til 1.000 kr. om året for et gennemsnitshus.

DTU og Klimarådet bortdømmer dyr lollandsk gasledning

Fjernvarmeselskaber vil have frihed og et konstruktivt tilsyn

Din Forsyning vælger skelsættende schweizisk varmepumpe  

Hurtigt tømt varmepumpepulje får Dan Jørgensen til at se på mulige ændringer

Varmepumpe-pulje blev tømt på 4 dage

Varmepumpe sænker prisen på nordsjællandsk fjernvarme 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også