EnergiWatch

Vattenfall spejder mod fossilfri brint i storskala

Det svenske energiselskab Vattenfall og brændstofproducent Preem har startet en undersøgelse af storskala produktion af fossilfrit brint i Sverige.

Foto: Vattenfall

Fremtiden byder på en stor efterspørgsel, når det kommer til brint. Derfor har Vattenfall startet en undersøgelse sammen med brændstofproducenten Preem for at undersøge mulighederne for storskalaproduktion af fossilfri brint fra vandelektrolyse.

Undersøgelsen, der efter planen skal være afsluttet til sommer, vil ikke kun se på brintproduktion, men også raffinaderiets fremtidige elforsyning.

Hvis undersøgelsen er succesfuld, kan det næste skridt være at planlægge konstruktionen af ​​det første elektrolyseanlæg ved Lysekil-raffinaderiet på 200-500 MW, lyder det fra Vattenfall.

"Vi er meget positive over for vores partnerskab og at tage det næste skridt sammen med Preem. Fossilfri transport er et af de vigtigste fokusområder for at reducere en tredjedel af Sveriges kuldioxidemissioner. Partnerskab og elektrificering via fossilfrit brint er afgørende for at skabe et fossilfrit samfund," siger Andreas Regnell, strategileder hos Vattenfall.

Partnerskabet med Preem er dog heller ikke nyt for Vattenfall. De to har siden 2017 samarbejdet om netop brint. Partnerskabet blev intensiveret i 2019 med en fælles ambition om at opføre et fossilfrit brintanlæg med en kapacitet på 20 GW.

Preem har et mål om at producere 5 millioner kubikmeter biobrændstof inden 2030, og netop det har krævet en omfattende investering i bæredygtig brintproduktion.

De to partenere har et mål om at producere fossilfri brint, der skal kunne reducere kuldioxidemissioner med 12,5 millioner ton, svarende til ca. 20 procent af Sveriges samlede emissioner.

"Øget produktion af biobrændstof er en af ​​hjørnestenene i Preems overordnede, langsigtede forretningsstrategi. Samtidig arbejder vi hårdt på at reducere produktionsemissionerne. Investering i fossilfrit brint kan skabe muligheder for at producere mere biobrændstof og samtidig reducere emissioner i vores raffinaderier," siger Peter Abrahamsson, chef for bæredygtig udvikling hos Preem.

Brint er i den seneste tid kommet på skemaet hos flere energiselskaber, der i høj grad mener, at det bliver en stor del af fremtidens energi.

Brintproduktion opdeles typisk i blå og grøn brint. Hvor brint lavet på vedvarende energi kaldes grøn, kaldes brint lavet på naturgas for blå brint.

Der kan også være mange forskellige formål, når det kommer til brint. Mens brint kan bruges til iblanding af brændstof, kan det også bruges i eksempelvis stålproduktion og i kemisk produktion.

Maersk udelukker brint som brændstof til containerskibe på den korte bane

Shells shippingchef ser brint som det bedste bud på fremtidens brændstof

Ny rapport peger på, at EU’s klimamål for 2030 bliver svært at nå

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs