EnergiWatch

Brian Mikkelsen: Staten bør sælge alle sine Ørsted-aktier og lave grøn fond for gevinsten

Sælger staten sine alle sine aktier i Ørsted, vurderer Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv, at staten vil kunne få et pænt stykke over 200 mia. kr. "Sælg", lyder opfordringen derfor og post i stedet gevinsten ind i f.eks. en grøn fond.

Som konservativ folketingspolitiker var adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, i sin tid med til at godkende salget af af store dele af daværende DONG Energy til Goldman Sachs, ATP og PFA. Nu vil han have staten til at sælge resten. | Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Den danske stat bør sælge alle sine Ørsted-aktier, der i dag er mere end 185 mia. kr. værd, mener Brian Mikkelsen, topchef i Dansk Erhverv.

Det siger han, i et interview med Berlingske, hvor han vurderer, at staten vil kunne få "et pænt stykke over 200 mia. kr.," hvis den sælger alle sine aktier.

"Jeg har en kæmpe respekt for de værdier, der er skabt i selskabet. Nu hvor Ørsted kører så godt, har så store overskud og er steget så meget i værdi, synes jeg, det er tid til at sælge det hele," siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

Ørsted har i dag en værdi på ca. 375 mia. kr., og Brian Mikkelsen foreslår, at staten med gevinsten fra salget skal investere i grønne startups og grøn forskning. Man kunne også lave grøn fond, der kan investere i nye grønne startups, så man kan lave “en Ørsted nummer to, tre, fire og fem,” foreslår topchefen.

Da Goldman Sachs, ATP og PFA købte sig ind i det daværende Dong, blev det værdisat til 31,5 mia. kr. Med en værdi i dag på 375 mia. kr., vil et eventuelt fald i Ørsted-aktien på 20 pct. betyde, at statens aktiepost mister mere værdi, end hele det daværende Dong blev værdisat til dengang, skriver avisen.

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs