Ladeoperatører for elbiler overvåges tæt af konkurrencemyndighed

Landets øverste konkurrencemyndighed, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, holder et vågent øje med landets operatører af ladestandere til elbiler, der i takt med det hastigt voksende marked vil få afgørende betydning for forbrugerne og Danmarks officielle mål for hele den grønne omstilling.
Ifølge kontorchef Jens Gormsen i styrelsens center for byggeri, energi og transport, heriblandt elbiler, modtager styrelsen flere henvendelser og han understreger, at udviklingen følges tæt.
"Det er et relativt ungt marked. Vi har ikke truffet nogen egentlige afgørelser på området. Men det er et marked, vi har meget stor fokus på og holder øje med og et marked, hvor vi ser, at forskellige operatører er i færd med at udrulle infrastruktur."

"Derfor følger vi også løbende udviklingen i lyset af den grønne omstilling og de mange elbiler, der kan komme på markedet," siger Jens Gormsen, der ikke har nogen kommentarer til, hvad disse henvendelser specifikt drejer sig om.
Klage over ladeoperatør
Omkring 10 operatører af ladestandere er i øjeblikket aktive i Danmark, hvor Clever A/S, der er ejet af den sjællandske energikoncern Seas-NVE, og energiselskabet Eon er de to klart største operatører herhjemme.
En meget konkret henvendelse er indløbet fra den lille elbilforeningen FDEL, der mener, at Clever med sine forretningsmodel på urimelig vis binder kunderne i strid med såvel konkurrence- som forbrugerlovgivningen, ligesom ladeselskabet beskyldes for at tage alt for høje priser for opladning på selskabets ladestandere.
At Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen tager den slags anklager særdeles alvorligt bekræftes af, at styrelsen umiddelbart efter at have modtaget det otte sider lange anklageskrift i slutningen af februar rettet mod især Clever og selskabets forretningsmodel, dets priser, bindingsperiode i abonnementaftaler samt Clevers aftaler med en række bilimportører, indkaldte styrelsen få timer efter elbilforeningen til et møde. Et møde, der på grund af den stigende udbredelse af coranavirus først kunne afholdes virtuelt i sidste uge.
Jens Gormsen vil hverken be- eller afkræfte, hvorvidt mødet har fundet sted, men elbilforeningens formand Anna Hilden har oplyst, at mødet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt sted onsdag i sidste uge.
Elbilforeningen peger bl.a. på en meget høj pris for opladning for forbrugere uden kontrakt med Clever, på daværende tidspunkt 8,75 kr. per kilowatttime, og at ladeselskabet med sin forretningsmodel med webbutik og en SMS-kode opstiller en teknisk barriere for reel tilgængelighed af sit ladenet.
Henvendelsen handler groft sagt om overtrædelse af forbrugerrettigheder, misbrug af dominerende stilling og ulovlig binding af forbrugere i forhold til et EU-direktiv, det såkaldte AFI-direktiv, der bl.a. fastlægger krav om, at "etablering og drift af ladestandere til elektriske køretøjer bør foregå på et konkurrencebaseret marked med åben adgang for alle parter, der er interesseret i at etablere eller drive opladningsinfrastruktur."
"Det er oplagt, at den høje pris på opladning uden kontrakt og ved roaming reelt tvinger forbrugerne til at vælge fastprisabonnement hos Clever – der har det udbredte ladenet og de eneste standere mange steder. Men det rammer ikke blot forbrugerne direkte. Det rammer også forbrugerne indirekte og andre operatører," skriver elbilforeningen med en opfordring til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at gribe ind.
Clever har aftaler med en række importører af elbiler, hvor der er tilknyttet ladeløsninger fra Clever ved køb af ny elbil, påpeger elbilforeningen.
Clever har oplyst, at selskabet er overrasket over henvendelsen fra elbilforeningen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at Clever samarbejder med myndighederne, og at der derudover ikke har yderligere kommentarer til sagen.
Anbefalinger fra Klimarådet og senest regeringens klimapartnerskab for energi og forsyning peger på sted mellem 1 og 1,5 mio. elbiler på de danske veje, hvis målet om en reduktion af CO2-udledningen i 2030 skal nås.
Klimarådet: Regulering af ladestandere
Ifølge Klimarådet er det eksisterende net af ladestandere, ladeinfrastrukturen, utilstrækkelig og udgør en selvstændig barriere for elbiler. Rådet anbefaler bl.a. et offentligt udbud for hurtig- og lynladere ved bestemt placeringer, hvor udbuddet kan resultere enten i en afgift til staten eller i støtte til operatøren.
Samtidig anbefaler det politisk uafhægige klimaråd en offentlig regulering af infrastrukturen som bidrag til et velfungerende marked for forbrugerne.
"Det vil sige et marked, hvor det er nemt og gennemsigtigt at handle, og hvor begrænsninger i konkurrencen og lokale monopoler til skade for forbrugerne forhindres," hedder det i Klimarådets anbefalinger til Folketinget.
Elbil-alliance: Virksomheder skal drive markedet
I Dansk Elbil Alliance, der en del af brancheforeningen Dansk Energi, som bl.a. tæller Seas-NVE og Eon, er svaret, at virksomhederne skal drive markedet for opladning af elbiler og udpege de bedste placeringer for ladestandere, ligesom de frit skal kunne sætte priser og udvikle forskellige betalings- og abonnementsløsninger:
"Konkurrence skal sikre, at priserne bliver så lave som muligt. Staten og kommuner skal fremme et konkurrencepræget marked ved at fjerne barrierer for at virksomhederne kan investere i ladestandere, ved selv at investere i og udleje tilslutninger til elnettet på attraktive lokationer og indrette parkeringsreglerne, så ladestanderne udnyttes mest muligt," siger branchechef Lærke Flader, Dansk Energi/Dansk Elbil Alliance.
Konkurrencestyrelse lynindkalder elbilforening om ladeoperatørs forretningsmodel
Aura og Spirii indgår samarbejde om ladebokse
Clever: Vi investerer, hvad det kræver
Seas-NVE skyder 100 millioner i Clever i vild udbygning
Ny dansk elbil-leverandør styrer mod toppen
Dansk Energi: Vi har brug for milliardinvestering i elnettet
Relaterede artikler:
Aura og Spirii indgår samarbejde om ladebokse
For abonnenter
Clever: Vi investerer, hvad det kræver
For abonnenter