Ørsted-chef: Nyt om frasalg i Taiwan kan komme senere i 2020

Frasalgsprocessen kører helt efter planen, fortæller den adm. direktør i Ørsted, der dog ikke garanterer, at salget bliver lukket i år.
Foto: PR / Ørsted
Foto: PR / Ørsted
AF RITZAU FINANS

Allerede i 2018 stod det klart, at den danske energikoncern Ørsted har planer om at frasælge dele af selskabets havvindmølleparker i Taiwan, og senere i år ventes der at ske nyt på den front.

Sådan lyder det fra Ørsteds administrerende direktør, Henrik Poulsen, kort efter offentliggørelsen af årsregnskabet for 2019.

"Det er stadig planen, at vi vil frasælge halvdelen af Changhua 1. Den proces kører helt efter planen, men det er også en proces, som jeg i sagens natur ikke kan sige meget om lige nu."

"Det kører fremad, som vi havde håbet, men jeg vil nødigt sige, præcist hvornår der sker noget. Men det er klart, at vi forventer at kunne sige noget nyt en gang senere i 2020," siger topchefen.

Svært at sige hvornår

Henrik Poulsen kan på nuværende tidspunkt heller ikke fortælle, præcist hvornår et frasalg af halvdelen af havvindmølleprojektet ventes gå endeligt igennem - eller til hvilken pris.

"Om transaktionen lukkes i år eller næste år - det tør jeg ikke at sige. Det har noget at gøre med de regulatoriske godkendelsesprocesser. Der er et udfaldsrum på, hvor lang tid det kommer til at tage, og derfor er det meget svært at forudsige," siger direktøren.

I september 2018 fortalte Ørsteds finansdirektør, Marianne Wiinholt, første gang, at det danske selskab øjnede muligheden for både at få nogle penge i kassen fra ejerandele i Taiwan og samtidig sprede risikoen på markedet, der fortsat er nyt for havvindindustrien.

"Vi forventer i Taiwan en stor interesse fra internationale investorer og lokale taiwanske investorer," sagde hun dengang i et interview med Ritzau Finans.

Tidligere skete frasalg af ejerandele i havvindmølleparker i Europa også nærmest på automatik hos Ørsted.

Den strategi blev ændret til en mere selektiv én af slagsen i 2017 for de europæiske projekter, da Ørsted ikke i samme grad som tidligere havde et behov for at frigøre kapital til den fremtidige udbygning af projekter gennem delvise frasalg.

I Taiwan har Ørsteds konkurrenten Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) allerede fået et frasalg af en ejerandel i selskabets kommende havvindmølleprojekter på plads.

I januar i år kom det frem, at de to livsforsikringsselskaber Taiwan Life Insurance og Transglobale Life i fællesskab har købt en minoritetsandel af havvindmølleprojekterne Changfang og Xidao. Der blev dog ikke offentliggjort en salspris.

1820 MW i Taiwan

Den danske energikoncern vandt i løbet af 2018 retten til at opføre havvindmølleparker med en samlet kapacitet på 1820 megawatt ud for den taiwanske kyst.

Det ene projekt går under navnet Changhua 1 og 2a og står til at få en samlet kapacitet på 900 megawatt. Selve Changhua 1-delen har en kapacitet på 605 megawatt.

Ørsted traf den endelige investeringsbeslutning for det samlede projekt, der skal stå opføres i 2021 og 2022, i april sidste år.

Derudover har Ørsted også vundet retten til at opføre et yderligere 920 megawatt, der kaldes Changhua 2b og 4.

Den del skal først opføres i 2025, og Ørsted har endnu ikke truffet en endelig investeringsbeslutning.

Stort fald i Ørsteds overskud

Ørsted vil være CO2-neutrale i både 2025 og 2040 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også