EnergiWatch

Medie: Olierør står i vejen for salg af Ørsted

Hvis staten ikke længere skal være hovedejer af Ørsted, må selskabet først gennemføre salget af en olierørledning, som har været flere år undervejs. Det vurderer en aktieanalytiker over for Berlingske.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om Ørsted for nylig frasolgte Københavns elnet, Radius, står statens energiselskab fortsat som ejer af kritisk infrastruktur. Ørsted har således siden 2015 forsøgt at frasælge en rørledning, der løber fra Nordsøen gennem Jylland og til et olieraffinaderi i Fredericia. Og et eventuelt Ørsted-salg – som f.eks. Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, for nylig har argumenteret for, beror på et frasalg af dette olierør.

Det vurderer i hvert fald Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, over for Berlingske.

"Det (Ørsted, red.) bliver mindre og mindre et dansk selskab, fordi deres ekspansion fortsætter ude i verden. Derfor er den handel her også en forudsætning, hvis det skal give mening, at vi ikke alle sammen skal være ejere af Ørsted i fremtiden," siger han til avisen.

Flere gange igennem de seneste fire år er det blevet meldt ud, at røret skulle sælges til Energinet, men altså uden at der er sket noget. Ifølge Berlingske skyldes det, at parterne ikke har kunnet nå til enighed om en pris, hvorfor forhandlingerne er strandet. Det var et flertal i Folketinget, som i sin tid afgjorde,, at Energinet skulle overtage røret – ud fra samfundsmæssige hensyn. Det skete i forbindelse med, at Ørsted (dengang Dong) blev børsnoteret.

Hverken Ørsted eller Energinet har over for Berlingske villet kommentere på salgsprocessen – blandt andet med henvisning til en fortrolighedsaftale. Energinets finansdirektør, Torben Thyregod, bemærker dog at sagen er kompleks og tidskrævende.

 

Professor: Rationalet for statsejerskab af Ørsted er måske forbi

Dansk Erhverv: Sælg Ørsted og skab en kæmpe klimafond

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere