EnergiWatch

Energidirektører: Det haster med regeringsudspil om betaling for at belaste elnettet

Presset på landets elnet fra bl.a. solcelleejere er nu så voldsomt, at energiselskaber bør have mulighed for at opkræve betaling, siger Ewii's adm. direktør, Lars Bonderup Bjørn. I Dansk Energi efterlyser viceadm. direktør Anders Stouge et hurtigt regeringsudspil om, hvem der skal betale.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Energiselskaberne bør i fremtiden få mulighed for at opkræve betaling hos ejerne af solcelleanlæg, vindmøller og elbiler, når de kobler sig til de decentrale elnet. Det mener adm. direktør Lars Bonderup Bjørn i den jysk-fynske Ewii-koncern, der ejer netselskabet Trefor-El.

"I dag betaler f.eks. solcelle- og vindmølleejerne for deres installation hen til det eksisterende elnet, men den omkostning, der er forbundet med udgifter til forstærkning og udbygning af et elnet på grund af den stigende tilslutning, dækkes alene af netselskaberne. Det vil sige, at alle de driftige kræfter derude, som vi miljømæssigt er rigtig glade for, påfører alle andre borgere en omkostning. Og omfanget af tilslutninger begynder nu at blive så stort og kræve betydelige investeringer i nettene, bl.a. på grund af de forventede mange elbiler, at vi bør have en diskussion om, hvorvidt det skal koste at koble sig til elnettene," siger Lars Bonderup Bjørn.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs