EnergiWatch

Ørsted-direktør: Det er gået bedre i USA end vi turde håbe

Ørsted har for alvor slået igennem på det amerikanske marked for havvind, og dét i en grad, så det faktisk er overraskende for Ørsted selv. Det fortæller Martin Neubert, som er direktør for havvindforretning hos energikoncernen.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Det amerikanske marked for havvind blev hurtigt udråbt til at være et stort potentielt vækstmarked hos den danske energikoncern Ørsted, men starten på eventyret i USA gik ikke helt så glat, som man kunne have håbet.

I hvert fald endte det danske selskab sidste år med at gå tomhændet hjem efter de første udbudsrunder for havvindprojekter i USA, hvor Ørsteds konkurrenter i stedet løb med de første sejre i både Massachusetts, Rhode Island og Connecticut.

Martin Neubert, der er direktør for havvindforretningen hos Ørsted, lagde ikke skjul på, at udfaldet i de første udbudsrunder var skuffende for den danske koncern, men han understregede også, at Ørsteds eventyr i USA ikke var ovre, før det overhovedet var begyndt.

Hvis Ørsted kunne lande et havvindmølleprojekt i stor skala i USA inden for de næste 12 til 18 måneder, så ville selskabet ikke være dømt ude, fortalte han i juni sidste år. Det mål er i den grad opfyldt blevet opfyldt, og lidt mere end et år efter har energiudvikleren opbygget den lige nu største udbygningsportefølje af havvindprojekter i USA.

"For at være ærlig, så er det gået bedre, end vi turde håbe. På trods af en stor indsats i både 2017 og tidligt i 2018 stod vi sidste år med en udbygningskapacitet på nul, og nu - 12 måneder senere - står vi med en portefølje på 2,9 gigawatt," siger Martin Neubert, efter at Ørsted torsdag aften kunne kalde sig sejrherre i stor udbudsrunde i staten New York.

Sejren i New York, hvor Ørsted gik videre til kontraktforhandlingerne med myndighederne med et projekt med en kapacitet på 880 megawatt, kom, knap en måned efter at det danske selskab blev udvalgt som foretrukken leverandør af et havvindprojekt med en kapacitet på 1100 megawatt i en lignende udbudsrunde for havvind i staten New Jersey.

Opkøb er en del af succesen i USA

Efter de første nederlag i USA sidste år gik Ørsted aggressivt til værks og købte i oktober den amerikanske rival Deepwater Wind, der på daværende tidspunkt allerede havde sikret sig retten til at opføre et havvindprojekt i Rhode Island og Connecticut. Siden har den kombinerede forretning også vundet i en ny udbudsrunde i Connecticut.

Konkurrenten havde også et udviklingsprojekt i både Maryland og New York, og den samlede portefølje havde dengang en kapacitet på 810 megawatt. Ifølge Martin Neubert har opkøbet af Deepwater Wind også været en del af den succes, som Ørsted siden årets start har opnået i USA.

"Opkøbet af Deepwater Wind og den efterfølgende kombinering af af Deepwater Wind og Ørsteds vindaktiver og organisationer førte til sejrene i New Jersey og New York. Jeg er meget glad, når jeg ser tilbage på de seneste 12 måneder, og hvordan vi har udvidet vores position i USA," siger direktøren og glæder sig over den seneste måneds to sejre.

"Det er kæmpestort og strategisk meget vigtigt for Ørsted. Når man ser på New Jersey og New York er vi blevet tildelt 2 gigawatt på bare omkring fire uger. At være frontløber i USA med en stor udbygningsportefølje på 2,9 gigawatt er meget vigtigt og en stor præstation for Ørsted. Det er et privilegie, og vi ser det som en forpligtelse også at levere," siger Martin Neubert.

Ørsted har endnu ikke truffet den endelige investeringsbeslutning på projekterne i New Jersey og New York, og i øjeblikket forhandler selskabet med myndighederne i de to stater om at indgå en såkaldt OREC-aftale, der løber over 25 år.

Forkortelsen står for Offshore Wind Renewable Energy Certificate, og ifølge myndighederne i New York repræsenterer en OREC-aftale de miljømæssige fordele forbundet med hver megawatt-time af den strøm, der produceres af havvindparkerne og købes af kunder i staten.

OREC-aftalen giver finansiel støtte til investeringerne i havvind, og dermed er der tale om det støtteniveau, som Ørsted kan opnå fra myndighederne i New York.

Først når den og de efterfølgende tilladelser er på plads, vil energikoncernen forpligte sig helt ved at træffe investeringsbeslutningen.

Ser fortsat store muligheder i USA

Det amerikanske marked for havvind er fortsat i den spæde opstartsfase, og flere stater på østkysten har allerede opsat mål udviklingen af havvind. Der er også flere store muligheder i horisonten, men direktøren vil ikke sætte et konkret tal på for, hvor stor en andel af markedet Ørsted ønsker at have.

"Det må vi se på. Vi forventer, at det amerikanske marked for havvind vokser til 20 gigawatt i 2030, og vi ønsker at få en rimelig andel af den kapacitet, og vi har allerede en god andel til at starte med nu," siger Martin Neubert og fortæller, at Ørsted også fortsat har øjnene rettet mod mulighederne på globalt plan.

Ifølge direktøren er de næste store muligheder i USA de kommende udbudsrunder i staterne Massachusetts og Connecticut, men han ønsker ikke at oplyse, om Ørsted har planlagt at byde ind med projekter.

"Det er konkurrencefølsom information. Massachusetts og Connecticut er to af kernemarkederne for os. På trods af vores nuværende udbygningsportefølje har vi stadig et markant udbygningspotentiale i USA. Så alle fremtidige udbudsrunder i USA er af interesse for os," siger Martin Neubert.

I slutningen af denne uge ventes også en afgørelse i en udbudsrunde i staten Rhode Island at blive afgjort. Her kunne flere typer af vedvarende energiprojekter - som sol og landvind - også byde ind, og Ørsted har tidligere fortalt, at selskabet også har afleveret et projektbud.

Ørsted har givet staten en gevinst på 80 milliarder på tre år

Ørsted-direktør: Vi går kun efter sunde projekter trods hård konkurrence

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere